Nem elég a pénz, amit az állam ad a Videoton új stadionjára

Nagy verseny nem volt a Videoton új stadionjának felépítésére. Csak egyetlen konzorcium jelentkezett a munkára, a székesfehérvári önkormányzat mai, valamiért zárt ülésén oda is adták nekik a megbízást - írja a Magyar Narancs.

Milyen meglepő, de a verseny nélküli pályázat nem használ az árnak sem. Az állam 12,8 milliárd forintot ad a Videoton új stadionjára, de a konzorcium (három Strabag leánycég: a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., az STR Építő Kft. és az Ed. Züblin AG, illetve a TRSZ Gyenge és Erős Áramú Hálózatépítő Kft.) első árajánlata 18,5 milliárdos volt.

Ezért egyszerűsítették a műszaki tartalmat, de így is 16 milliárdról állapodtak meg. A hiányzó 3 milliárd előteremtését egyelőre az önkormányzat vállalta be, de abban bíznak, hogy az állam kipótolja a különbözetet. Miután Orbán Viktor a Felcsút után a Videoton legnagyobb szurkolója, a klub tulajdonosa pedig Orbán barátja, Garancsi István, esélyesnek tűnik a sikeres tarhalás a kormánynál.

Az új stadion 14 ezer férőhelyes lesz, vagyis nyolc-kilenc ezer férőhellyel kisebb, mint a Fradi stadionja, ami viszont kijött 14,7 milliárdból, a Videotoné egyszerűsített stadionja 16 milliárd lesz. A jelek szerint elszálltak a stadionárak, az MTK most elkészült, mindössze ötezres stadionja 7,5 milliárdba került.

És ez még nem minden. Miután egy korábbi szerződés szerint a Puskás Akadémia megkapta a Sóstói Stadion egy részét - amikor még úgy volt, hogy ők adják a Videoton utánpótlását -, most az önkormányzat elrendezi ezt is, és megveszi Mészáros Lőrincék székesfehérvári edzőpályáit, sportcsarnokát és a karbantartáshoz vásárolt gépeket 450 millióért.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.