Orbán: Jobb hely lesz a világ Trumppal

180 fokos fordulatot vár a magyar-amerikai politikai együttműködésben Donald Trump megválasztásától Orbán Viktor. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott szokásos interjújában a miniszterelnök azt mondta:

Magyarország gazdasági, biztonsági kapcsolatai eddig is erősek voltak az Egyesült Államokkal, a politikai együttműködés azonban állandóan zátonyra futott a demokrata párti washingtoni kormányzattal. Az ugyanis egy "liberális művilágban élte az életét", egy ideologikus gondolkodásmódot követett, demokráciát akart exportálni a világban úgy, ahogyan ő érti a demokráciát, és támogatta a világban zajló bevándorlási folyamatot.

„Jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel, erre komoly esélyünk van"

- jelentette ki Orbán Viktor.

Beszélt az elbukott alkotmánymódosításról is. Szerinte az ellenzék átállt Brüsszel oldalára, a Jobbikról pedig megint a zsúrpupizás jutott eszébe.

"Most, hogy a Jobbik is korábbi radikálisokból ilyen zsúrpubik gyülekezetévé vált, láthatóan átállt Brüsszel oldalára, és (...) nem a magyar emberek érdekét, hanem Brüsszel szempontjait képviseli a magyar politikában" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ettől még a feladatot el kell végezni, a bevándorlást meg kell állítani.

A háborús hangulatba jött Orbán szerint a következő hetekben, hónapokban a kormány az európai küzdőtéren csak a Fidesz-KDNP-re számítva folytathatja a küzdelmet a bevándorlás megállításáért, "ebben a küzdelemben az ellenzékre nem lehet számítani".

Arra a kérdésre, hogy e szerint jelenleg nincsenek további tervek az alkotmány módosítására, azt felelte: a hadszíntér Brüsszelben van, "itthon amit lehetett, elvégeztünk". Nemzeti konzultációt tartottak, népszavazást rendeztek, majd javasolták az alkotmány módosítását, de ezt nem tudták elérni, mert ismételte meg újra, hogy átmenjen az üzente: "az ellenzék átállt Brüsszel oldalára".

Orbán szerint most értelmezni kell az alaptörvény hatályos, "migráció tekintetében nem egyértelmű" szövegét, és ezzel a tarisznyában Brüsszelben meg kell vívni a küzdelmet.