A Nébih szerint már Ausztriában és Németországban is megjelent a madárinfluenza

Egészségügy
2016 november 12., 10:24
comments 57

Az elmúlt héten több európai ország is bejelentette, hogy vadon élő madarakban azonosították a H5N8 madárinfluenza vírustörzset, és Németországban és Ausztriában is megjelent baromfiállományokban a madárinfluenza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága szombaton az MTI-vel.

Pénteken német és osztrák baromfitartó gazdaságok H5 típusú madárinfluenza-fertőzöttségét állapították meg.

A Nébih közleménye szerint a német-svájci-osztrák határ közelében lévő Boden-tó mellett két osztrák gazdaság állatállományát kell felszámolni. Az egyik gazdaságban 1150 pulykát, a másikban 3000 tojótyúkot tartottak, mindkét helyen szabadtartásos rendszerben.

Az osztrák állategészségügyi hatóság a járványügyi nyomozás során megállapította, hogy a nagy arányú elhullással járó megbetegedést mindkét esetben vadon élő madarakkal történő közvetlen érintkezés előzte meg.

A tojótyúkok esetében már meghatározták a vírus pontos típusát (H5N8). Az észak-németországi Lübeckben egy 110 madarat tartó kislétszámú baromfiállományt kellett leölni madárinfluenza-fertőzöttség miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Magyarországon a kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a november 3-án egy Békés megyei pulykaállományban, valamint a november 9-én a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő egyik kacsatartó gazdaságban kimutatott vírustörzzsel.

A Nébih e hét csütörtökön közölte, az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.