Lemondott a bolgár miniszterelnök, mert az oroszbarát jelölt nyert az elnökválasztáson

Bojko Boriszov bejelentette, hogy lemond, mivel nem az ő jobbközép pártjának jelöltje nyert a vasárnapi elnökválasztáson, hanem a szocialisták által is támogatott, oroszbarát, Rumen Radev.

Bojko Boriszov szeptemberben mutatta meg Orbán Viktornak micsoda kerítést építettek a török határra. - Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Bulgáriában egy ideje már bizonytalan volt a politikai helyzet, mivel Boriszov kisebbségben kormányzott. A mostani bejelentése után akár már tavasszal megtarthatják az előre hozott választást.

A választás napján Boriszov arról beszélt, hogy nem fognak tovább kormányozni, ha nem tudják megszerezni a többséget. A választás után pedig azt mondta, az eredményből világosan látszik, hogy nincs meg a többségük, tiszteletben tartja az emberek akaratát, ezért lemond.

Tsetska Tsacheva és Rumen Radev az elnökjelölti vita előtt - Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Az exit pollok szerint szocialisták által támogatott Radev a szavazatok 58,1-58,5 százalékát szerezhette meg, míg a jobbközép kormánypárt jelölte, Tsetska Tsacheva csak 35,3-34,7 százalékot kaphatott.

A választás előtt Radev erősen bevándorlásellenes kampányt folytatott, és gyakran elmondta, hogy Bulgária nemzeti érdekei érdekében meg kell találni az egyensúlyt az Európai Unió és Oroszország között. (Reuters/BBC)