A Facebooknak már nyáron kész eszköze lehetett a kamuhírek kiszűrésére, de féltek a politikai következményektől, úgyhogy inkább nem kapcsolták be

Nagyon húzós dolgokat ír a Facebook belső működéséről az amerikai Gizmodo nevű tech magazin.

A sztorijuk szerint a cégnél már nyáron elkészültek egy olyan eszközt, ami hatékonyan szűrte volna ki a hamis híreket az emberek faláról (newsfeedjéből), de azt politikai okokból nem élesítették. A tesztek során ugyanis az derült ki, hogy a kamuhírek jelentős része jobboldali kötődésű website-okon jelenik meg, és a Facebooknál nem akartak politikailag elfogultnak tűnni.

A dolog előzménye, hogy idén nyáron megjelent egy cikk (szintén a Gizmodon), ami arról szólt, hogy a Facebooknak dolgozó szerkesztők elhallgatják a jobboldalnak kedves híreket az oldal hírajánló szolgáltatásából. A Facebook ezt tagadta, majd nem sokkal később az összes szerkesztőt kirúgták, és egy számítógépes programot raktak a helyükre. Az embereket kiváltó automata már a működés első napján egy teljesen hamis hírt ajánlgatott az olvasóknak.

A nyári botrány viszont nem múlt el nyomtalanul a cégnél. A Gimodo és a New York Times forrásai is arról beszélnek, hogy a Facebook vezetői elkezdte rettegni tőle, hogy politikailag elfogultnak kiáltják ki őket, ezért azonnal leállt minden olyan fejlesztés a cégnél, aminek akár csak távolról politikai színezete lehetne. A Gizmodo szerint ez történt azzal a frissítéssel is, ami a hamis híreket szűrte volna ki.

Az amerikai elnökválasztás után többen is felvetették, hogy a Facebookon terjedő totális kamu politikai híreknek is lehetett szerepe Trump győzelmében. Mi itt írtunk pár napja a dologról.

Az első reakciójában Mark Zuckerberg főkancellár konkrétan őrültségnek nevezte, hogy a Facebookon terjedő kamu hírek bárhogy is befolyásolták a választást. Második körben szintén Zuckerberg arról írt, hogy a Facebookon szembejövő dolgok 99 százaléka igaz.

A New York Times szerint Zuckerberg szűk körben is arról beszélt, hogy Facebook nem befolyásolhatta a választást, és hogy hozzáállásával a cégen belül sem elégedett mindenki.