Felfüggesztették a kaliforniai történelemtanárt, mert Hitlerhez hasonlította Trumpot

40 éve tanít a Mountain View High School-ban Frank Navarro történész, holokauszt-szakértő, de a napokban szabadságra küldték, miután egy szülő felnyomta az iskolavezetésnél, mert az óráin Adolf Hitlerhez hasonlította Donald Trumpot.

Donald Trump. Fotó: Ethan Miller/Getty Images/AFP

Navarrót az iskolaigazgató és az intézmény kerületi felügyelője szólította fel, hogy most inkább egy ideig ne tanítson.

A tanár azt nyilatkozta, hogy a szülők szerint lehitlerezte Trumpot. Ezt tagadja, az viszont igaz, nyilatkozta a San Francisco Chronicle-nek Navarro, hogy párhuzamokat vont a náci vezető és az új amerikai elnök között. Hasonló úton jutottak hatalomhoz, idegenek deportálásával és az ország nagyságának helyreállításával kampányoltak. Ezt szerinte tények igazolják.

A Monterey Heraldnak a tanár már arról is beszélt, hogy szerinte a szólásszabadság sérül az ügyben. Aláírásgyűjtés is indult Navarro munkájáért, és már 16 ezren aláírták a petíciót.

A felfüggesztést kezdeményező igazgató és kerületi felügyelő azzal érveltek, hogy ez a tananyag "nem helyénvaló" abban a túlhevült légkörben, amit a választások előidéztek országszerte.

"Politikai meggyőződéstől függetlenül, a diákok stresszesek a kialakult politikai klímában, nekünk pedig felelősségünk, hogy érzelmileg biztonságos közeget teremtsünk számukra" - írta a szülőknek levelében az iskolaigazgató, Dave Grissom.

Jelenleg belső vizsgálat zajlik az esetről az iskolában, addig Navarro nem láthatja a szülők levelezését, és nem egyeztetnek vele a tananyag módosításáról sem. (Telegraph / SF Chronicle / Monterey Herald)