A NAV Merkúr bevetési egysége fogta el a 600 milliós kárt okozó balatonszárszói volt idegenlégióst

Több mint 600 millió forint kárt okozott a költségvetésnek az az őrző-védő cég, aminek a vezetőit őrizetbe vették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói Siófokon. A bűnszövetséget egy korábbi idegenlégiós irányította, egyik társát három elfogatóparancs alapján körözték.

A balatonszárszói férfi irányításával működő, vagyonvédelmi feladatokat ellátó bűnszövetség a valóságban nem működő cégek beiktatásával, valótlan számlázással 150 millió forint áfát csalt el, míg a dolgozók után 470 millió forint összegű járulékot nem fizetett be.

Az akcióban 110 pénzügyi nyomozó több megyében, 35 helyszínen tartott házkutatást. A Veszprém megyei adórevizorok az alkalmazottak bejelentését ellenőrizték.

Rajz: Tbg

A céghálózatot működtető volt idegenlégióst a NAV Merkúr bevetési egysége fogta el. Az egyik, álnevet használó társát 3 elfogatóparancs alapján körözték, az elfogása után elkezdte a korábban kiszabott börtönbüntetésének letöltését.

Az okozott kár megtérülésére 306 millió forint összegben zárolták az elkövetők vagyonát: kocsikat, ingatlanokat, készpénzt és követeléseket. A pénzügyi nyomozók az akció napján, múlt csütörtökön 11 gyanúsítottat és 15 tanút hallgattak ki.

A bűnszövetséget irányító férfit a Kaposvári Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli bűnügyi igazgatósága nyomoz bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt, az elkövetők akár 10 év szabadságvesztést is kaphatnak. (MTI)