Tovább fékezett a magyar gazdaság

Újabb bukkanóra lépett a magyar gyorsnaszád pannon pumája a gazdasági növekedés rögös útján, jelenti a KSH. A GDP növekedése ugyanis a harmadik negyedévben az előző negyedévi 1,9 százalékról 1,4 százalékra esett éves alapon a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A második negyedévhez képest mindössze 0,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság kibocsátása.

Jól kirajzolódik az ábrán, hogy 2014 közepe – az EU-s források lehívásának hajrája – óta folyamatosan lassul a magyar növekedés.

(szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok)

Az ok az EU-s források kiesése és a gyatra beruházási statisztikán kívül az, hogy a magyar gazdaság korábbi húzóágazatának, a feldolgozóiparnak elég béna éve volt. Ezt kellene ellensúlyoznia a belső fogyasztás erősödésének, aminek vannak jelei, de csak ennyire elég.

Két százalékos növekedéssel legalább egy évszázad kell ahhoz, hogy Magyarország utolérje Ausztriát – ha közben az osztrák gazdaság nem növekszik semmit.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.