A posztigazság lett az év szava az Oxford Szótár szerkesztői szerint

A világ vezető szótárának szerkesztői minden évben megválasztják az év legfontosabb kifejezését, azt az új fogalmat, ami szerintük abban az évben a legnagyobb hatást váltotta ki.

2016-ban ez a post-truth, azaz posztigazság lett. Ami nagyjából azt az állapotot írja le, amikor az objektív tények háttérbe szorulnak és a közvélkedést sokkal inkább az érzelmek és a személyes meggyőződések befolyásolják.

Elemzésekben és tanulmányokban idén tényleg nagyon sok szó esett a posztigazságokról, a brexit megszavazásakor és Donald Trump megválasztásakor és az egyik kulcsmomentumnak nevezték ezt sokan. Korábban mi is részletesen írtunk a logikájáról:

Indoklásában az oxfordi szerkesztőség arról ír, hogy a postigazság fogalma ugyan már az előző évtizedben is létezett, de használatának látványos megugrását idén lehetett tapasztalni és most terjedt el a széleskörű használata is.

Először vélhetően amúgy a Nation-ban megjelent esszéjében Steve Teisch használta a kifejezést, még 1992-ben, amikor az Öböl-háborúról írt.

Az idei év szava kiíráson olyan szavak voltak még versenyben, mint az új amerikai kváziszélsőjobbos mozgalmat lefedő alt-right (róluk itt írtunk részletesebben), a bohócfóbiát fedő coulrophobia vagy a dán kultúrában jelenlévő empátiát összefoglaló hygge kifejezése (erről pedig itt írtunk többet).