Embereken alkalmazott génmódosítási verseny indulhat meg Kína és az Egyesült Államok között

2016 november 16., szerda 9:59
112

A Szecsuan Egyetem kutatói először injektáltak be emberbe olyan géneket, amiket a forradalminak tartott CRISPR–Cas9 genom-szerkesztési technológiával módosítottak.

Mindez október 28-án történt, most a Nature számolt be minderről. Egy tüdőrákkal küzdő páciens szervezetébe juttatták be a módosított gént.

A CRISPR–Cas9 a többi genomszerkesztő módszernél jóval egyszerűbbnek és hatékonyabbnak számít, korábban részletesen írt működéséről, illetve a felmerülő kérdésekről a Science Meetup.

A mostani kínai beavatkozás következtében szakértők arra számítanak, hogy fel fog gyorsulni a világ vezető klinikái között a génmódosítási versenykezés. Egyikük egyenesen Szputnyik 2.0-ának nevezte a ránk váró időszakot, ahol majd amerikai és kínai tudósok és laborok vetekedhetnek egymással.

Az Egyesült Államokban 2017 elején indulhatnak kísérletek a CRISPR-rel, a rák különféle válfajai ellen vetnék be a módszert. Közben 2017 márciusában a Pekingi Egyetem tervez elindítani három klinikai kísérletet.

További részletekért a Science Meetup korábbi cikkeit ajánljuk:Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt