Embereken alkalmazott génmódosítási verseny indulhat meg Kína és az Egyesült Államok között

tudomány
2016 november 16., 09:59
comments 109

A Szecsuan Egyetem kutatói először injektáltak be emberbe olyan géneket, amiket a forradalminak tartott CRISPR–Cas9 genom-szerkesztési technológiával módosítottak.

Mindez október 28-án történt, most a Nature számolt be minderről. Egy tüdőrákkal küzdő páciens szervezetébe juttatták be a módosított gént.

A CRISPR–Cas9 a többi genomszerkesztő módszernél jóval egyszerűbbnek és hatékonyabbnak számít, korábban részletesen írt működéséről, illetve a felmerülő kérdésekről a Science Meetup.

A mostani kínai beavatkozás következtében szakértők arra számítanak, hogy fel fog gyorsulni a világ vezető klinikái között a génmódosítási versenykezés. Egyikük egyenesen Szputnyik 2.0-ának nevezte a ránk váró időszakot, ahol majd amerikai és kínai tudósok és laborok vetekedhetnek egymással.

Az Egyesült Államokban 2017 elején indulhatnak kísérletek a CRISPR-rel, a rák különféle válfajai ellen vetnék be a módszert. Közben 2017 márciusában a Pekingi Egyetem tervez elindítani három klinikai kísérletet.

További részletekért a Science Meetup korábbi cikkeit ajánljuk:

link Forrás

link Forrás

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.