Fémtolvajok tüntettek el hét második világháborúban elsüllyedt hadihajót az indonéz partoknál

Egyszerűen eltűnt a Jáva-tenger fenekéről három-három brit és holland, valamint egy amerikai második világháborúban elsüllyedt hadihajó, írja a Guardian. Mindegyik hajó az 1942 februárjában vívott csatában veszett oda, fedélzetükön közel kétezren vesztették életüket. A Jáva-tengeri ütközet 75. évfordulója alkalmából egy expedíció kereste volna fel a roncsokat, hogy új felvételeket készítsen róluk,

de csak a hajók hűlt helyét találták.

A holland védelmi minisztérium közleménye szerint a De Ruyter, a Java nevű hajókból semmi sem maradt, a Kortenaer nagy része is eltűnt már. Az eset miatt vizsgálatot indítanak. Az expedíció 3D-s felvételeket készített a tengerfenékről, ami szerint az Exeter nevű brit cirkáló és az Encounter nevű romboló is szinte teljesen eltűnt.

A hajókat valószínűleg

fémtolvajok tüntették el.

Hogy hogyan tudták feltűnés mentesen kivitelezni a kiemelést, rejtély. Az elsüllyedt hadihajók az mintegy 100 kilométerre Indonézia partjaitól, és 70 méter mélyen voltak a tengerfenéken. A kiemeléshez hatalmas darukra van szükség, illetve sok időre.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.