György Péter vérig sértődött azon, hogy megkérdezték, mettől meddig, mennyiért adott tanácsokat a Liget-projektben

György Péter esztéta, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék egyetemi tanára korábban egy Magyar Narancs-interjúban azt mondta: fizetett tanácsadóként foglalkoztatta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Az Átlátszó a főigazgatói tanácsadók kilétét és javadalmazását firtató adatigényléseket nyújtott be, de egyelőre nem ment semmire, így megpróbálták György Pétertől megtudni, „pontosan mettől-meddig tartott ez a tanácsadói megbízás, mennyi juttatást kapott érte, és milyen intézmény alkalmazásában végezte ezt a munkát”.

György Péter válasza ennyi volt: „A Magyar Narancsnak adott interjúmban közzétettem mindazt, ami a nyilvánosságra tartozik. Amennyiben Ön kétségbevonja a szavahihetőségem, azt sajnálom.” Amikor az Átlátszó újságírója megírta neki, hogy nem vonja kétségbe a szavait, csak egy közügyben közadatok felől érdeklődne nála, György Péter több levélben is sértődötten reagált, mondván:

„érthetetlennek, őszintén szólva felette különösnek találtam azt a hangot, amelyet Ön használt. Levelében egyetlen mondat sem volt arról, hogy miért érdekli az életem, mindössze a gyanú alá helyezés ténye állt meg, amúgy téves jogi indoklással. S ezt én nem fogadom el. (...) A szavahihetőségem ok nélküli kétségbevonása pedig nem a közérdek képviselete, hanem igazi udvariatlanság, vagy annál több.”

Végül azzal a zárással, hogy „engedelmével, szürrealista félreértéseit értékelve, többet nem segíthetek”, még átküldte Örkény István Sokszor a legbonyolultabb dolgokban is jól megértjük egymást, de előfordul, hogy egészen egyszerű kérdésekben nem című novelláját.

Illusztráció

György Péter, a Liget-projekt egyik legrégebbi támogatója augusztusban a kopasz verőemberek balhéi miatt közölte, hogy kiszáll a projektből. Azt, hogy milyen tanácsokat adott, és mennyiért, azóta se tudjuk.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.