Újabb német költözött Magyarországra: az anyját hátrahagyva került Nyíregyházára, és imádja

ÁLLAT
2016 november 16., 11:52
comments 51

Már láthatja a közönség a Nyíregyházi Állatpark új jegesmedvéjét, a 2 éves hím állat Németországból érkezett.

Fiete, a rostocki állatkertből érkezett kétéves hím jegesmedve (Ursus maritimus) úszik a medencéjében a Nyíregyházi Állatparkban november 16-án. Az állatot a fajmegőrzési programban helyezte a Nyíregyházán élő idősebb nőstény mellé az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége. (Fotó: Balázs Attila / MTI)
photo_camera Fiete, a rostocki állatkertből érkezett kétéves hím jegesmedve (Ursus maritimus) úszik a medencéjében a Nyíregyházi Állatparkban november 16-án. Az állatot a fajmegőrzési programban helyezte a Nyíregyházán élő idősebb nőstény mellé az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége. (Fotó: Balázs Attila / MTI)

A 250 kilós, Fiete névű medve eddig az anyjával élt közös kifutóban a rostocki állatparkban, de mivel elérte a tenyészérettséget, a fajmegőrzési programban Nyíregyházára, az ott élő idősebb nőstény mellé helyezték át – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezető-szóvivője az MTI-vel.

Az állatpark 4 munkatársa ment el a termetes, fiatal jegesmedvéért, ami felnőtt korára elérheti akár a 7-8 mázsát is. Észak-Németországban a nyíregyházi gondozók megismerték az állat szokásait és kedvenc csemegéit, illetve megbeszélték az ottani kollégákkal az állat átszoktatását.

Fiete szemmel láthatóan kitűnően érzi magát az új helyén, és annak ellenére, hogy még csak néhány napja lakik az állatkertben, nagyon aktív, sokat pancsol, és játszik, távolról pedig ismerkedik a nősténnyel is – mondta a szóvivő.

link Forrás

A két állatot egyelőre fokozatosan szoktatják egymáshoz, az ismerkedési időszak után engedhetik össze őket a tágas tenyészkifutóban. A tervek szerint a jegesmedvékhez néhány hónapon belül egy fiatal nőstény is csatlakozik majd.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) különleges figyelmet szentel a jegesmedvéknek: a nemzetközi tenyészprogramban helyezi ki őket, mivel az állatkerti jegesmedve-állománynak fontos szerepe van a faj fennmaradása szempontjából. Európában állatkertekben 122 jegesmedve él, Magyarországon pedig csak Nyíregyházán látható.

Révészné Petró Zsuzsa megjegyezte, a két nagy kifutóból, a 300 m2-es medencéből és a légkondicionált barlangból álló medvekifutót a tervek szerint továbbfejlesztené a Nyíregyházi Állatpark, és Európában egyedülálló sarkvidéki bemutatót építenének ki – írja az MTI.

Fotó: Balázs Attila / MTI
photo_camera Fotó: Balázs Attila / MTI

Nyáron egy húszas évei elején járó bajor pár költözött Németországból Magyarországra, a jegesmedvéhez hasonlóan a jobb élet reményében, Angela Merkel terrorpolitikája elől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.