Kósa Lajos szerint azért nem vettünk ujjlenyomatot Pharaonról, amikor beengedtük az EU-ba, mert Schengen

2016 november 17., csütörtök 12:24
109

A Belügyminisztérium közölte, hogy a magyar hatóságok nem vettek ujjlenyomat Ghaith Pharaontól, pedig kellett volna, ugyanis a szaúdi üzletember 2016. november 1-ig magyarországi tartózkodási engedéllyel is rendelkezett, amihez ez kötelező lett volna az arcképmás-készítés és az ujjlenyomat-rögzítés.

A nemleges válasz nagyon furcsa, mivel Pintér Sándor belügyminiszter egy október 3-i levelében úgy fogalmazott, hogy „az Alkotmányvédelmi Hivatal többször kérte az FBI-t, hogy (...) küldjék meg az érintett személy ujjlenyomatait. Ezeket a Hivatal elektronikus úton megkapta, és az is megerősítésre került, hogy az AH által megadott adatokkal szereplő személy azonos az általuk keresett személlyel.” Márpedig ha ez igaz, akkor kérdés, hogy honnan volt az Alkotmányvédelmi Hivatalnak ujjlenyomata Pharaontól, amit összehasonlíthattak volna az FBI által küldöttekkel.

Ma a Hír TV idézte, mit mondott Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról, miért nem vették le Ghaith Pharaon ujjlenyomatát és biometrikus adatait. Kósa azzal védekezett, hogy:

„Tekintettel arra, hogy Pharaon úr schengeni papírokkal utazott Magyarországon, ezért azt bizonyára tudja, hogy a schengeni dokumentumokkal utazóktól sem ujjlenyomatot nem kérnek, sem fényképet nem kell készíteni. A helyzet az, hogy én már többször elmondtam, ez egy jellegzetes amerikai belbiztonsági játszma, most éppen velünk is játszatják néhány epizódját, semmilyen új információ nem vetődött fel.”

Kósa Lajos szeptember 8-án (Fotó: Botos Tamás)

Hogy hogy a jó életbe jönnek ide a schengeni papírok, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy Pharaonnak 2014 szeptemberében Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja kért szóbeli jegyzékben vízumot, amit a bejrúti konzulátus állított ki 2014. október közepén, és még abban az évben nyújtott be Ghaith Pharaon tartózkodási engedély iránti kérelmet, amiről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal döntött, nem világos.

Persze mi világos abban, amit Kósa Lajos mondani szokott? Neki korábban az is mindegy volt, hogy a luxemburgi vagy a strasbourgi bíróságról van-e szó, szóval mindegy, ha logikailag nem stimmel a sztori. (Hír TV)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt