Martin Schulz hazamegy külügyminiszternek, ha ő lehet Merkel kihívója

Nagy a mozgás a német politikában, készülnek a jövő szeptemberi választásokra.

A mostani német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier februárban várhatóan köztársasági elnök lesz. A nagykoalícióban a tárca a szociáldemokratéké, akik a posztra haza akarják hívni Martin Schulzot, aki most az Európai Parlament elnöke, de hamarosan lejár a mandátuma.

Schulz német lapértesülések szerint csak akkor megy haza fél évre külügyminiszternek, ha a szociáldemokraták őt jelölik kancellárnak a szeptemberi választásokon. Csakhogy ez a lehetőség elvben Sigmar Gabrielt, a párt elnökét illeti. Ám az csak SDP 22 százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint, ezért lehetséges, hogy Gabriel átengedi a jelöltséget Schulznak, hátha ez meghozza a választók kedvét a párt támogatására.

Schulz magyar szempontból azért érdekes, mert az egyik leghangosabb kritikusa volt Orbán Viktornak az utóbbi években.

A CDU-nál a jelölés egyszerűbbnek látszik. Angela Merkel vasárnapra rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, és a várakozások szerint azt kívánja bejelenteni, hogy negyedszerre is indul a kormányfői posztért. Eddig háromból háromszor nyert.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.