Nincs több büntetés az elbénázott adóbevallások miatt

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt ígéri, hogy a hibázó adózók jövőre szankciók helyett inkább szakmai támogatást kaphatnak a NAV-tól. A tervek szerint jövőre elindulhat az adóhatóság támogató eljárása, aminek az lenne a lényege, hogy az eljárásban részt vevőknek a NAV azonnal segít, ha kockázatot észlel.

Tehát ezentúl az adóhatóság nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák és a hiányosságok elkerülése érdekében. Az adóhivatali segítségnyújtás a már bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javítását, hiányosságainak pótlását is érinti.

Az ellenőrök megvizsgálják majd a NAV adatbázisában meglévő bevallásokat, adatszolgáltatásokat, az esetleges ellenőrzési tapasztalatokat, továbbá a nyilvánosan elérhető és a más hatóságtól, adózótól származó adatokat, amiket aztán az online pénztárgépekből és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerből származó valós idejű adatokkal is kiegészítenek.

A kiértékelés után indulhat el a támogató eljárás, amelyek keretében rendezett jogsértések miatt elvileg semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV, kivéve persze a rendszeres és üzletszerű adócsalásokat. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.