A lázadók a budapesti világbajnokság előtt leváltanák Gyárfást

Tbg
sport
2016 november 21., 07:52
comments 354

Továbbra is követelik a Magyar Úszószövetség vezetőjének távozását a sikeres magyar úszók, derül ki Hosszú Katinka sportoló hétfő reggeli Facebook-posztjából, amely a hétvégén tartott, ezek szerint sikertelen egyeztetés után született:

link Forrás

A közlemény szerint továbbra is az a sikeres magyar úszók egy részének problémája, hogy a „döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll”, azaz Gyárfás Tamás.

Az úszó szerint hiába ígérte meg Gyárfás, hogy bizottságokat állítanak fel a felmerült problémák, nézeteltérések rendezése érdekében, ezeket a bizottságokat „nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő̋ viszonyban vannak a meglévő̋ rendszerrel.”

A sportolók szerint:

„Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét.”

A közlemény egy 7 pontos listát tartalmaz, amelyben a tiltakozó sportolók egyetértettek:

  1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására
  2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
  3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
  4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
  5. Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását
  6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.
  7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Az úszók és a sportolóknak járó állami támogatások szétosztását végző szövetség viszonya a riói olimpia előt romlott meg igazán, többek között azért, mert a szövetség visszaél hatalmával, az EMMI-től kapott támogatásokat a professzionális sportban teljesen ismeretlen feltételekkel, ráadásul szűkösen és átláthatatlan módon osztják szét a sportolók között.

Az aláírók között ott van Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Czakó Csaba, Bernek Péter, Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid. (Facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.