Külön adóalkukat kötne a városokkal az Airbnb

gazdaság
2016 november 22., 04:57
comments 73

A szállásszervező oldal célja, hogy a következő év végéig megállapodjanak annak a 700 városnak a vezetésével, melyek a cég bevételének több mint 90 százalékát hozzák. A vállalatnak már jelenleg is 200 hasonló egyezménye van városokkal, melyek szerint idegenforgalmi adót gyűjtenek a vendégéjszakák után, amit aztán az önkormányzatoknak továbbítanak. Ezt akarják most kibővíteni ötszáz további várossal.

Az Airbnb vezetése azt várja ettől a lépéstől, hogy enyhül a szabályozói nyomás a szolgáltatáson, ami a közelmúltban már odáig jutott, hogy New Yorkban gyakorlatilag törvényileg tiltották meg, hogy valaki egész lakását kiadja Airbnb-n. Jelenleg hasonló adómegállapodások vannak érvényben Amszterdamtól Chicagón át Nizzáig. Párizsban például 0,83 euró jár az önkormányzatnak minden éjszaka után adminisztratív adó jogcímen.

Ugyanakkor azt is látni, hogy a különadók nem mindig oldják meg az Airbnb problémáit, San Franciscóban annak ellenére folytatódott például a jogi küzdelem a városvezetés és a cég között, hogy magas kulccsal adóznak a szolgáltatásuk után. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.