Trump első elnöki munkanapján fel fogja mondani a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt

Videóüzenetben fordult az amerikaiakhoz Donald Trump, hogy összefoglalja, mivel fog majd telni első munkanapja a Fehér Házban januárban, beiktatása után. Bár eddig is lehetett sejteni, de most még egyértelműbben elmondta, hogy a a 2015-ben létrejött, Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi egyezmény felmondásával fog kezdeni.

A TPP-ben tizenkét a világgazdaság 40 százalékát összehozó ország venne részt, az USA mellett Ausztrália, Kanada, Japán, Malajzia, Mexikó, Peru, Vietnam, Chile, Szingapúr és Új-Zéland.

Trump emellett ígéretet tett videóüzenetében a széntermelésre vonatkozó "állásgyilkos" szigorítások eltörlésére is. (Hogy ez milyen környezetvédelmi következményekkel járhat az egész bolygóra nézve, részletesebben is foglalkoztunk korábban.)

A leendő amerikai elnök ugyanakkor nem említette első teendői között sem az Obama-féle általános egészségbiztosítás, az Obamacare felrúgását, sem a mexikói határra ígért fal megépítését.

Elemzők szerint ha az USA valóban kiugrik a Csendes-óceániai szabadkereskedelmi egyezményből, akkor Kína veheti át a szerepét. Az amerikai kiszállással főleg olyan országok gazdasága járhat rosszul, mint Vietnam vagy Malajzia, melyek nagyban támaszkodtak volna most az amerikai importra.

Trump összesen amúgy hat elnöki rendeletet jelentett be első munkanapjára. AZ említett kettő mellett még megígérte, hogy csökkenteni fogja a gazdaságra vonatkozó megszorító szabályokat, elrendel egy cybertámadások elleni tervet, vizsgálatot indít az amerikai munkásokat hátrányosan érintő vízumvisszaélések miatt és öt évre eltiltja az egykori kormánytagokat attól, hogy lobbisták legyenek. (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.