Ahogy hűl az idő, úgy forrósodnak a székek az NFL-edzők alatt

sport
2016 november 23., 13:58
comments 59
Mike McCarthy, a Packers edzőlegendája. Ahogy most állnak a dolgok, a szezon végén el is veszítheti az állását. A Packers támadóegységének két szezon óta tartó gyengélkedése alapján ez nem is annyira meglepő. Kevin C. Cox/Getty Images
photo_camera Mike McCarthy, a Packers edzőlegendája. Ahogy most állnak a dolgok, a szezon végén el is veszítheti az állását. A Packers támadóegységének két szezon óta tartó gyengélkedése alapján ez nem is annyira meglepő. Kevin C. Cox/Getty Images

Ha valakinek netán még kételyei lettek volna, azt most el kell oszlassam: a Cleveland Browns idén se fog bejutni a rájátszásba. Az AFC északi csoportjánál nehéz idén gyengébbet találni, így arra még 0:11-es mérlegük ellenére is lenne esélyük, hogy behozzák a csoportot 5:5-ös mérleggel vezető Baltimore-t vagy a Pittsburghöt, az idén teljesen széteső Cincinnatit meg akár még meg is előzhetik, de csoporton belüli, 0:8-as, már javíthatatlan mérlegükkel pontazonosság esetén is hátrább végeznének riválisaiknál.

De legalább náluk idén nem lesz edzőválság*. Bár a Cincinnatitól elcsábított Hue Jackson nem tett csodát, de ez csak az első éve volt, jár neki még némi türelem. Ahogy járna Chip Kellynek is, még ha amúgy neki az a bravúr is összejött, hogy a csapat még a tavalyinál is felkészületlenebbnek és összeszedettlenebbnek tűnjön. De Kelly a 49ers edzője, a 49ers pedig az új Cleveland egy kőfejű tulajdonossal és egy összeférhetetlen, rendre örökre lesérült egyetemistákat draftoló GM-mel. Így bár a csapatnak ezernyi nagyobb problémája van a vezetőedzőnél, Kelly mégsem tudott megnyugtató választ adni az állása biztonságát firtató kérdésekre, mondván neki aztán senki se mondta, hogy jövőre is tuti ő lesz az edző. Akármennyire is nekik szurkolok, azon azért teli szájjal röhögnék, ha jövőre az éppen aktuális edző mellett még két másik, egy év után kirúgott edzőt is fizetniük kéne.

*Jó, a Clevelandről beszélünk, ahol az se lenne meglepő, ha már holnap kirúgnák az edzőt, hogy jövőre egy jó képességűnek tűnő tobzoskára bízzák a csapatot, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy egyelőre ilyesmiről nincs szó.

De nem Kelly alatt a legforróbb az edzói szék, Gus Bradley és John Fox alatt. Előbbi negyedik éve nem tud csapatot faragni a Jacksonville-ből, ami a nem túl biztató kezdés után még romlani is tudott. Utóbbi önhibáján kívül van szarban, Jay Cuttlert csak megörökölte, ahogy a tapasztalatlan, és a sérülésekkel egyre tapasztalatlanabb csapatot is.

De az idei edzőmenesztési szezon két legnagyobb áldozata az NFL két nagy veteránja, a Green Bay-i Mike McCarthy és a cincinnati Marvin Lewis lehetnek. Ugyan még mindkét csapatnak van halvány esélye a rájátszásra - a Green Baytől nem is lenne annyira meglepő egy szezon végi feltámadás - egyikük kilátásai se túl jók. McCarthy alatt második éve romlik folyamatosan a Packers támadójátéka úgy, hogy közben náluk játszik a liga egyik legjobb irányítója, a legendás Aaron Rodgers. Védekezni meg már előtte se tudtak. Lewis zsinórban ötször jutott a rájátszásba, de idén szétesett a csapata. Ami ennek ellenére vonzó célpont lehet bármilyen edzőnek, a csapat magját fiatal tehetségek adják, így itt legalább nem kell semmit újjáépíteni.

Mielőtt rátérnénk a forduló összefoglalójára, amit szokás szerint a First Down blog csapata, Meksz Dezső, Holczer Ádám és Pongrácz Zoltán szállítottak, egy pillanatra visszanyúlnék az előző heti összefoglaló fő témájához, a kétpontos akciókhoz. Mert a 11. játékhéten a csapatoknak sikerült minden eddiginél kézzel foghatóbb bizonyítékát adniuk, hogy miért is éri meg kockáztatni. Ezen a héten 12 jutalomrugást sikerült kihagyniuk, felállítva ezzel minden idők rekordját.

TNF Carolina Panthers – New Orleans Saints 23-20

Egy simának tűnő, de végletekig kiélezett összecsapáson gyűrte le a Panthers a Szenteket, és ezzel mindkét csapat 4-6-os mérleget tudhat magáénak. Októberben Drew Brees parádés játékának köszönhetően a Saints 41-38-ra győzött, ezúttal viszont a hazai védelem három negyeden keresztül remekül oldotta meg az irányító semlegesítését. 23-3-mal fordultak a zárónegyedre a csapatok, a Saints pedig hiába kapaszkodott vissza 23-20-ig, idő hiányában elmaradt a comeback. Sajnos mindkét oldalon hullottak a sztárok, a vendégeknél Mark Ingram, a hazaiaknál Luke Kuechly hagyta el a pályát agyrázkódás miatt, de többek közt Ryan Kalil vagy épp Mario Addison sem tudta végigjátszani a rangadót. Cam Newton borzasztó nyomás alatt játszott, és emiatt nem hozott extra számokat (192 jard, 1 TD), de remekül vigyázott a labdára, ami döntőnek bizonyult az ellenfél két labdavesztésével szemben. A hazai védelem remekelt játszott, ha így folytatják, meglehet a rájátszás, a vendégeknél nem érzem ezt, pedig a támadósoruk ligaelit.

Cincinnati Bengals – Buffalo Bills 12-16

Stephone Gilmore nagy napra ébredt, rögtön az első elkapásnál összetörte A.J. Greent, így a legveszélyesebb fegyverétől fosztotta meg a hazai alakulatot. Emellett lehalászott még két Andy Dalton passzt is, sőt az egyikkel majdnem sikerült beérnie a Bengals gólvonaláig. A Bills úgy nézett ki, hogy elvérzik, LeSean McCoy elvesztése után, de helyettese Mike Gillislee a támadófal segítségével helyt tudott állni. A második félidőre mindkét oldalon elfogyott a támadójáték, így két mezőnygóllal, valamint Dalton utolsó másodperces „Mária-segíts!” passzát kivédekezve, behúzták a meccset a vendégek. Főleg a Cincinnati számára fest borúlátó képet a mérkőzés, vajon miként tudnak a későbbiekben hatékony támadójátékot összerakni, ugyanis Giovani Bernard futót is elvesztették az idényre.

Cleveland Browns – Pittsburgh Steelers 9-24

Látszott a Steelers-en, hogy szeretnének már mielőbb hazamenni. Meghúzták az első félidőt, kettő tízperces meneteléssel. Le’Veon Bell nagy játékai ezek, a szerződése utolsó évében levő futó megdolgozik a pénzéért, reménykedve egy rettenetes nagy összegű hosszabbításban. A félidő vége előtt szépen zártak az acélvárosiak, egy tédével és egy sikeres kétpontos variációval meglógtak 14-0-ra. Hideg is, szeles is – menjünk már haza! A Browns-nak azonban más gondolatai voltak, de nem tudták összekaparni magukat, nyolcszor állították az irányítóikat a földbe! Ennek legjobban az „Ezüsthátú” James Harrison örült, mivel csapatának mindenidők legeredményesebb irányítódöngölője vált belőle. Foggal-körömmel küzdött a Barnák védelme, azt hitték szegények, hogy Super Bowlban vannak, a Steelers meg többet nem megy Kanadába.

Dallas Cowboys – Baltimore Ravens 27-17

Egy biztos, Dak Prescott érti a viccet és érzi a blitzet. Jobb megjegyeznie a hátralévő ellenfelek védelmeinek, hogy ha embert küldenek rá, annál élesebbé válik a fiú. A Baltimore Ravens védelme mindent elkövetett saját korlátaihoz képes, egy félidőt bírták tartani a hengert, várhattak a támadóikra: akik, viszont nem jöttek. Még mindig vezeti a csoportját a Varjú-egylet, de nagyon halovány a produkció, s emellé még begyűjtöttek 136 büntető jardot is. A Dallas Cowboys viszont sziporkázik, egyelőre…

Detroit Lions – Jacksonville Jaguars 26-19

„Végig a sárga úton!” Az NFC North négyesfogatában igen érdekes menetelések kezdenek kirajzolódni. A lebénult támadók kisegítése, lévén speciális egységek és a védelem szerzett pontjai nélkül képtelenek meccseket hozni. A Matthew Stafford vezette offense-t blokkolta a Jaguárok védelme. Ők valóban győzni akartak – Blake Bortles irányítóval vagy nélküle –, egészen addig a pillanatig amíg Sen’Derrick Marks szabálytalanságával tovább nem tolta a Detroitot az utolsó két perc előtt. Nyilván Bortles is boldogtalan lett volna, ha nem visz új színt a passzjátékba, ezért a legutolsó másodpercben az elkapója lábára akarta varázsolni a labdát, de az nem tudta lekezelni. Valami merőben új, átmeneti játékban láthat fantáziát, ami átível az európai és az amerikai foci között.

Indianapolis Colts – Tennessee Titans 24-17

Újabb alapvetés következik: annyi előnyt kaparj ki a félidőben, amennyivel a védelmed ki tudja húzni a végéig. T.Y. Hilton és Donte Moncrief, a hazaiak két kitűnő elkapója, valamint Robert Turbin futó, Frank Gore nagyszerű megmozdulásának köszönhetően 21 pontos előnyhöz juttatta a Colts-cot. A későn ébredő Titans futott az eredmény után, de nem sikerült egyenlítenie. Mindig sikerült azt a bizonyos ici-picit megcsinálnia a hazai védelemnek. Rossz hír, hogy a hazai irányító Andrew Lucknak agyrázkódás-protokollon kell átesnie, hiánya nagy érvágás lesz a Hálaadás-napi mérkőzésre.

Kansas City Chiefs – Tampa Bay Buccaneers 17-19

Beszélgessünk arról, hogy mit jelent a „contender”! Kegyetlen jó dolog, hogy elméletileg mindig ott állunk a továbbjutás kapujában, de tulajdonképpen csak a reményt takargatjuk vele. Igen, minden bizonnyal sokra hivatott a Chiefs gárdája, de be kell látniuk: ez így nem megy. Alex Smith-szel nem. Ha ennyi időt tölt a floridai csapat támadósora a pályán, akkor egy szupervédelem is elfárad. Persze az se árt, így a teljes heti eredményeket elnézve, ha van egy jó, második körben behúzott rúgó a vendégeknél, mert fenntart a víz fölött. Valamint az is fontos, hogy futójuk, Doug Martin egészséges. Eredmény: győzelem!

Minnesota Vikings – Arizona Cardinals 30-24

Visszakanyarodunk a sárga útra. Igen-igen újabb NFC North mérkőzés. Carson Palmer megunta, majd dobott egy tédét Xavier Rhodes-nak – Óh, pardon! Nem abba a sarokba akartam! Aztán következett az őrült küzdelem, hogy visszahozzuk az ingyen előnyt. És egyszer csak megérkezett Cordarrelle Patterson, akinek 100 jardos visszahordása tédére sikerült. Ezt látva Sam Bradford jól érezte magát, köszöni mindenkinek a segítséget. Nem úgy Palmer, akit úgy ütött-vágott a hazai védelem, hogy még a támadófala is szájtátva nézte.

New York Giants – Chicago Bears 22-16

Ezután következnek, akik letértek a sárga útról Jay Cutler előtt nyitva állt a lehetőség, hogy győztesen hagyja el a pályát. Zach Miller elkapóval varázsoltak az elején, aztán hamvába holt a produkció. Következett Jason Pierre-Paul, aki földre vitte Cutlert, megsütötte, majd Landon Collins mind megette – illetve köszönte az ingyen labdát és a győzelmet. (Lapzárta után érkezett a hír, hogy Cutler utoljára volt pályán az idényben.) Mindazonáltal lássuk be, hogy igen jószívű a Macik védelme, ügyesen asszisztáltak a hazai futó Rashard Jennings 85 jardjához.

Los Angeles Rams – Miami Dolphins 10-14

A zárónegyed elején még 10-0-ra mentek a hazaiak, aztán Ryan Tannehill a végére összeszorgoskodott két tédét, pedig előtte hagyott kívánnivalót a teljesítménye. A Dolphins védelme bezzeg odatette magát, Cameron Wake-kel az élen nem engedték az újonc Jared Goffot kibontakozni. A hazai sztárfutó Todd Gurley sokadszorra betlizett (Egy tédé és más semmi!), a Rams-nél pedig kórusban zúg a „Fire, Fisher!” Hiába Aaron Donald vezette védelem, pontot nem sikerül elég pontot a táblára varázsolni.

Seattle Seahawks – Philadelphia Eagles 26-15

Jól kezdődött, brutálisan végződött. Russell Wilson über alles fokozatba kapcsolt: először C.J. Prosise-t futtatta 72 jardon keresztül, majd Jimmy Graham kapott ajándékba egy tédét. Stephen Hauschka szorgos mezőnygóljai közben jött aztán jött a ráadás, Doug Baldwin kínálta meg Wilsont egy hatpontos átadással. A garbage time-ra még jutott 8 vendégpont, a többi néma csend. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a vendégek elkapója (?) Nelson Agholor mikor kerül képbe a játék alapszabályaival…

San Francisco 49ers – New England Patriots 17-30

Unalmas edzőmeccsbe torkollott a valaha rangadónak kikiáltott Kelet-Nyugat derbi. Tom Brady pihentető üzemmódban dolgoztatta a régen nem látott Dion Lewist, a hazai védelem pedig erőlködött, aztán ennyire sikeredett. Az amerikai nép ellensége, Colin Kaepernick még csak-csak próbálkozott az elején, aztán maradt a jól ismert séma: fusson csak Carlos Hyde. Ő pedig futott, ha tudott. Aztán a végén hazamentek a legények.

És: look at this fucking boxscore!!!444!!

SNF Washington Redskins – Green Bay Packers 42-24

Folytatódik a Packers zuhanórepülése. Hiába az Aaron Rodgers vezette támadósor erőlködése, a védelmük lyukas, mint az ementáli sajt. A második félidő elejéig még csak-csak tartották magukat, aztán egy kihagyott Matt Crosby mezőnygól után összeomlottak, mint a kártyavár. A hazaiak irányítója, Kirk Cousins pedig köszönte és zavartalanul csinálta a big playeket, így az utolsó négy hazai támadásból pontosan négy tédé sikeredett. Apropos, ki hallott már a 137 jardot és 3 tédét összefutkározó Rob Kelleyről???

MNF Oakland Raiders – Houston Texans 27-20

Hosszúra nyúlt Derek Carr mexikói vakációja. Bár a meccs végére egész tisztességes statisztikát, 295 jardot és 3 tédét dobált össze magának, ebből 187 jardot és két tédét a meccs utolsó három oaklandi drive-jában hozott össze. Ezzel meg is fordította a meccset, bár kellett hozzá némi bírói segítség is. A zebrák valamiért még videózás után is úgy látták, hogy ez a first down nem lett meg.

link Forrás

Ehhez vegyék még hozzá azt, hogy a meccs első dive-jában meg úgy látták, hogy DeAndre Hopkins itt kilépett, ezért érvénytelenítették 60 jardos tédéjét.

link Forrás

Hopkins aztán a meccs hátralevő részében összesen 58 jardot hozott csak. A lényeg a lényeg, a Raiders nyert, és 8:2-es mérleggel vezeti az AFC Westet. Ahol még semmi sincs lefutva, mert a bajnok Denver és a Chiefs is 7:3-mal áll hat meccsel a vége előtt. Lesznek itt még izgalmak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.