Életfogytiglani börtönre ítélték Jo Cox brit munkáspárti politikusnő gyilkosát

külföld
2016 november 23., 15:04
comments 78

Tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott Thomas Mair, akit bűnösnek talált a bíróság Jo Cox munkáspárti brit politikusnő meggyilkolása miatt.

Főhajtás Jo Cox emléke előtt. Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS
photo_camera Főhajtás Jo Cox emléke előtt. Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

Az 53 éves Mair még júniusban lőtte meg és késelte halálra a kétgyermekes családanyát Birstall városában, alig egy héttel a Brexit-népszavazás előtt. A politikai motiváció egy percig sem volt kérdéses: Mair "Britain First" (Britannia mindenek előtt) felkiáltással támadta a politikusra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyészek bizonyítottnak találták azt is, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt, és Mair terrorcselekményt követett el. Mairt háromszor is kihallgatták, nem tett vallomást.

A gyilkosról már korábban megállapította a bíróság, hogy neonáci nézeteket támogat, lakásán a házkutatás során számos világháborús és más irredenta relikviát foglaltak le a hatóságok.

Ugyanitt kivágott cikkek és gyűjtések között megtalálták Cox egyik cikkét, amiben a politikus arról írt, hogy szerinte a Brexit elleni szavazás minősül igazán hazafias tettnek, mert Anglia így maradhat prosperáló, biztonságos ország.

A bíró a szerdai tárgyaláson fontosnak tartotta kimondani azt is, hogy Jo Cox igazi hazafi volt és akként is halt meg. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.