Mindenki nyugodjon meg, a Roszatom annyira nem akar nukleáris apokalipszist Pakson

Jávor Benedek EP-képviselő szerint a Roszatomnál felmerült, hogy egy olyan reaktortartályt használjanak fel a Paks II. építésénél, amit korábban a cég emberei egyszerűen leejtettek és megsérült.

A baleset a fehérorosz osztroveci erőmű építésénél történt, a fehéroroszok új tartályt kértek. A cég viszont azt tervezi, hogy más erőműveknél még beveti az elkészült elemet.

Az orosz atomcég igyekszik mindenkit megnyugtatni. A közlemény azzal kezdődik, hogy a cég "nem használja fel" a sérült reaktortartályt. De úgy folytatódik, hogy igazából semmi baj nem lenne azzal, ha használná, szinte nem is értjük, hogy akkor miért nem eleve egy sérült elemet építenek be a magyar atomerőmű új blokkjába:

„Mindazonáltal műszaki akadálya nincs a reaktortartály  rendeltetésszerű felhasználásának: a reaktortartály hibátlan és alkalmas rendeltetésszerű működésre, amit az eddig elvégzett vizsgálatok eredménye is alátámaszt. Pótlólagos intézkedésként a Roszatom a reaktortartály állapotát nemzetközi szakértőkkel is megvizsgáltatja”

- közölte Vlagyiszlav Bocskov, a Roszatom Nemzetközi Hálózat kommunikációért felelős alelnöke. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.