Iskolát alapítottak a tiltakozó Benczúr utcai lakók, a Jókai térieket már megkérdezik

belföld
2016 november 25., 10:33
comments 21

Ha a fáik egyharmadának kivágását nem is tudták megakadályozni, egyelőre úgy tűnik, hogy a helyzethez képest alapvetően sikert arattak azok a Benczúr utcai lakók, akik a legendás Benczúr kert játszótér önkényes önkormányzati átépítése ellen kezdtek tiltakozni.

2016 november 11., 12:46
Benczúr-kert: a kommunisták, sőt a szovjetek sem tudták elpusztítani, de a fideszes önkormányzatnak most sikerülhet

Áll a bál a Terézvárosban. Az önkormányzat a környékbeli lakók megkérdezése nélkül brutális fairtásba kezdett a kerület egyik legkülönlegesebb, eddig szinte erdőszerű terecskéjén, ahol lerombolták a népszerű játszódombot is. Az önkormányzat a fák kiirtása, a földmunkák megkezdése és az aláírásgyűjtés elindulása után hívott össze közösségi fórumot péntekre.

link Forrás

Miután összefogtak, aláírásokat gyűjtöttek és több cikkben is szerepeltek, a kezdetben magas lóról tárgyaló,  a lakókat az egyeztetésből törvénysértő módon kirekesztő önkormányzat stílust váltott, hogy egy lakossági fórum után egyeztető munkacsoportot hozott létre a közösségi tervezést követelő lakók és a helyhatóság képviselőiből.

link Forrás

Bár konkrét ígéretet nem tettek, utalni utaltak arra, hogy a munkacsoportban elfogadott változtatási javaslatokat később tényleg meg is valósítják.

A közös képviselőkből és a lakók több képviselőjéből plusz önkrományzati képviselőkből és alkalmazottakból álló csoport ezen a héten már ülésezett is. A környékbeliek több konkrét változtatási javaslattal álltak elő, főleg a hely különlegességének számító dombbal, a homokozókkal, a hintákkal és kis focipályával kapcsolatban.

Az egyik résztvevő, Simkó Anna facebookos beszámolója szerint a munkacsoportban megbeszélték, hogy áttervezik a dombot, illetve a nagy platánfa köré tervezett abszurd, óriási fa dobogót. A domb központi kérdés, a lakók ugyanis erősen sérelmezték, hogy a játszótér legfontosabb, spéci elemét egyfajta sétakertté alakította volna át a megkérdezésük nélkül összerakott, sokuk szerint életidegen eredeti terv. Az önkormányzat abba is belement, hogy legyen szabadtéri ivókút, sőt esetleg vizes játék is.

A következő - bárki számára nyilvános - ülés hétfőn félután fél ötkor lesz az Eötvös utca 3-ban, olyan slágertémákkal, mint a foglalkoztató épület - a lakók által talán leginkább vitatott része a tervnek - az átalakított domb tervei, a favár és a burkolat.

A Benczúr utcai lakók fellépése jót tett a kerület többi választójával is: a legutóbbi terézvárosi testületi ülésen kiderült, hogy a 400 millió forintból felújítandó Jókai téri játszótér esetében az önkormányzat létrehoz egy egyeztető munkacsoportot. (A Benczúr esetében erre kényszeríteni kellett őket az aláírásgyűjtés és a sajtó erejével.) Persze itt sincs szó a szó eredeti értelmében vett közösségi tervezésről, hiszen egy elfogadott és engedélyezett terven lehet esetleg faragni, de a korábbiakhoz képest ez is vitathatatlan eredmény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.