Lázár: A legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt és jó magyart nevelnek belőle

A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények, jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőtúron.

MTI Fotó: Bugány János

A református kollégium felújított ókönyvtárának átadásán Lázár két "tartópillért" nevezett meg. A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle.

Úgy fogalmazott: "ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető", és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját.

A két pillér garantálja, hogy ami ezer éven át megtartotta az országot, az a következő évtizedekben, évszázadokban is megtartja.

Lázár János szerint fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, hogy milyenek a képességei.

Szerinte az összes magyar református iskola ennek szellemiségében tevékenykedik, egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy mindenkit tudáshoz és így lehetőségekhez juttasson.

Az avatáson ott volt Latorcai János is, az Országgyűlés alelnöke, az 1530-as alapítású iskola egykori diákja. A gimnáziumot 1992-ben kapta vissza az államtól a református egyház. (MTI)