Akkora lendületet kapott a stadionépítés futballországban, hogy a hat hazai csapatból négy sem tudta otthon fogadni az ellenfelét

futball
2016 november 27., 08:05
comments 113

Az NB I szombati, 17. fordulójában hat meccsből négyen a hazai csapat nem tudott a saját stadionjában játszani a felpörgetett stadionépítések miatt.

A szombathelyi Haladás Sopronban fogadta a Debrecent (1-0), mert elbontották a stadionját és épül az új, 8500 fős, 15,2 milliárd forintért. A meccsre a klub bevallása szerint 1147-en voltak kiváncsiak a soproniak már korábban felújított stadionjában, ahol most szerencsére nem esett az eső, így a nézők nem áztak el az új tető alatt.

Az Újpest Kecskeméten fogadta a Mezőkövesdet, maroknyi, 700 néző előtt, mert nem készült el határidőre a 600 milliós stadionfelújítás, ami szakértők szerint elég elkeserítő minőségben folyik.

photo_camera Kecskeméten az Újpest. Azok a tömött lelátók. Fotó: Újpest/Facebook

Az újpestiek ideiglenes otthonát, a kecskeméti Széktói Stadiont is felújították volna korábban, ha nem nullázódik le hamarabb anyagilag a város addigi NBI-es csapata. Így legalább van hol játszania az újpestieknek.

A Diósgyőr 15 ezres stadiont kap 11 milliárdos állami támogatással, ezért kellett most Mezőkövesden fogadnia a Paksot. 1769-en látták a meccset. A mezőkövesdi stadion amúgy nemrég lett teljesen kész, a pálya körül már mindenhol új lelátók vannak. Amikor nem egy befogadott klub, hanem a Mezőkövesd játszik az új otthonában, akkor sincsenek sokkal többen az új székeken, legutóbb a Videoton meccsén kétezren voltak az ötezres stadionban.

A Videoton sem Székesfehérváron, hanem Felcsúton játszott, mert épül az új, 14 ezres stadionja. Amire 13 milliárd forintot ad az állam, de az kevés lesz, mert 16 milliárdról írtak alá szerződést a kivitelezővel. A hárommilliárdos különbözet az önkormányzat megpróbálja az államtól bevasalni. A Videoton szurkolók a városhoz közeli, az NBI legkisebb befogadóképességű stadionját sem tudták megtölteni, a 2-0-s győzelmét 1500-an látták a Makovecz-arénában. Bőven lesz majd férőhely, ha elkészül az új fehérvári stadion.

Danko Lazovic, a Videoton játékosa ünnepli gólját a labdarúgó OTP Bank Liga 17. fordulójában játszott Videoton–MTK bajnoki meccsen a felcsúti Pancho Arénában 2016. november 26-án. A meccset a Videoton nyerte, 2-0-ra.
photo_camera Felcsúton a Videoton, nem telt hát előtt. Fotó: MTI

A Honvéd egészen meglepő módon otthon fogadta a Vasast, egészen sok, 2900 néző előtt. A jövő héten viszont már az angyalföldi Vasas játszik majd házigazdaként a kispesti stadionban. Kispesten még azért nem épül az új stadion, mert Angyalföldön épül, és addig a Vasasnak is játszania kell valahol. Ezért a kispesti pályát most az egyik héten a Kispest, a másik héten a Vasas használja. Hogy ez miért nem lehetséges új stadionok esetében, arra még nem adott senki magyarázatot, minden klubnak saját stadionja lesz. Így aztán ahogy elkészül majd a Vasas új, visszafogottan csak ötezres stadionja, négymilliárd forintból, valamikor 2018 tavaszán, akkor kezdődik majd a mostani NBI-es csapatok közül utolsóként a Honvéd-stadion építése. Az 8 ezres lesz, 5 milliárd forintból épül.

A mostani fordulóban a Fradi játszott még otthon, az új stadionjában, a Gyirmót ellen, 5600 néző előtt. A stadion 22 ezer fős.

Akkor sem sokkal jobb a helyzet, ha például a Debrecen otthon játszik. Az új stadion ellenére döbbenetes az érdektelenség Debrecenben, háromezer alatt van az átlagnézőszám.

Pakson úgy újítanak stadiont, hogy közben otthon játszanak, ott az előző fordulóban 1100-an ültek a lelátón. Itt is tudnak majd válogatni a helyek között a felújított stadionban, 4500 fős lesz, köszönhetően a 800 milliós állami és a 600 milliós önkormányzati támogatásnak.

Az MTK méregdrága, 5000 férőhelyes ékszerdobozában a múlt héten 1600 néző volt.

Gyirmóton 600 miliós tao-pénzből készült el a 4500 fős stadion. Az előző fordulóban játszottak otthon, az Újpest elleni meccsre 1500-an vettek jegyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.