Óriási siker a dán szupermarket, ahol csak lejárt szavatosságú ételt kapni

Koppenhágában idén már a második olyan bolt nyitja meg kapuit, amelyik kizárólag lejárt szavatosságú ételeket és termékeket árusít a helyieknek.

Az első, Amager kerületben nyílt szupermarket nagy siker volt, úgyhogy a kezdeményezést indító Wefood a patinás Nørrebroban megnyitotta második boltját is, ahol már a nyitást követő napokban kígyózó sorokban álltak a vevők.

Fotó: AFP / SCANPIX DENMARK / Soren Bidstrup / Denmark OUT

A dán törvények szerint semmi akadálya a lejárt szavatosságú ételek forgalmazásának, amennyiben azt a kereskedők láthatóan feltüntetik a csomagoláson, és fogyasztásuk nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra. Ezt lovagolták meg a Wefood kitalálói.

Az élelmiszer-gyártók, kereskedők, helyi vegyesboltok felajánlásáiból gyűjtik össze a termékeket az önkéntesek, féláron vagy annál is olcsóbban adják őket tovább a vevőknek, a bevételeket pedig mind jótékonysági célokra fordítják.

Az így összegereblyézett ételeket, italokat önkéntesek vizsgálják meg, és amennyiben fogyasztásra alkalmasnak találják őket, mehetnek is a Wefood polcaira.

A bolt persze nem helyettesíti a "rendes" szupermarketeket, mert a kínálat nagyban függ attól, épp milyen felajánlások érkeznek, de a dánok így is teljesen rápörögtek a Wefoodra. A Guardian által megszólaltatott diák például nagyon boldognak tűnik a friss olivaolaj-zsákmánnyal, egy nagymama pedig unokája karácsonyi ajándékát találta meg egy bödön lejárt lekvárban.

Az étel pazarlás nagyon súlyos probléma a bolygó szerencsésebbik felén, és összefüggésben lehet azzal is, hogy az éhezés más földrészeken és országokban már kritikus méreteket ölt. Évente nagyjából 1,3 milliárd tonna étel kerül a szemétbe, ami mennyiségét tekintve bőven elegendő lenne ahhoz, hogy az 1 milliárd nélkülözőnek ne kelljen éheznie. (Magyarországon sem kivétel: nálunk évi 1,8 millió tonna élelmiszer kerül kukába.)

A probléma felismeréseként az elmúlt években több kreatív kezdeményezés is felbukkant nyugati országokban. Bécsben például kenyérautomatákat állítottak fel, hogy olcsón és egyszerűen hozzá lehessen jutni előző nap vagy este sütött péksüteményhez, Angliában pedig éttermi maradékot áruló applikációt is le lehet már tölteni a mobiltelefonokra.

A franciáknál már ágyaznának a dán módszer további terjeszkedéséhez, miután tavaly napvilágot látott egy javaslat, ami megtiltaná a szupermarketeknek a feleslegessé vált élelmiszer kidobását, és kötelezővé tenné azok jótékony célra fordítását. (Guardian)