20 évesen, parkour-trükk közben halt meg egy világbajnok orosz sakkozó

sport
2016 november 28., 19:33
comments 172

Egy fiatal orosz sakkozó, Yuri Yeliseyev 20 éves korában kiesett moszkvai lakásának 12. emeletéről és meghalt. Egy parkour-trükköt hajtott végre éppen az ablakban, így történt a baleset.

link Forrás

Yeliseyev nagyon ígéretes sakkozó volt, 2012-ben megnyerte a junior sakk-világbajnokságot és 2013-ban nagymester lett. A fiatal fiú ugyanannyira szerette a sakkal szinte teljesen ellenkező életmódot megkívánó parkourt, vagyis a veszélyes helyeken való ugrálást.

Egy szomszédja szerint Yeliseyev nyáron már hiba nélkül végrehajtotta a trükköt. Yeliseyev egyik közeli sakkozó barátja, Daniil Dubov szerint egy közeli erkélyre akart átmászni az ablakból. A lakótársa éppen a másik szobában volt, ezért nem látta a balesetet, ő is megerősítette, hogy korábban már látta a sikeres trükköt.

A halála megrázta az egész sakkvilágot, főleg, hogy a baleset éppen a következő sakk világbajnokság előtt történt néhány nappal.

Vitali Mutkó orosz politikus is nyilvánosan fejezte ki részvétét a sportoló családja felé, elmondta, Oroszország büszke lehet a tehetségére.

Az edzője, Sergei Yanovsky, azt mondta róla,

„Egyike volt a legtehetségesebbeknek Oroszországban, rendkívül színes volt az egyénisége. Már kisfiúként is szeretett kérkedni vakmerőségével és felmászni dolgokra, de sosem sodorta veszélybe magát” (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.