Holland közszolgálat: három fiatal hetente kipróbál valamilyen drogot, hogy megismerhesd a hatásukat

oktatás
2016 november 29., 18:35
comments 435

Amióta civilizációk léteznek, mindig akadt egy rakás ember (köztük rengeteg fiatal), aki szívesen kísérletezett a különböző tudatmódosító szerekkel. A XX. század második felére pedig úgy hozta a sors, hogy a nyugati társadalmakban nagyon sokféle tudatmódosító vált elérhetővé gyakorlatilag mindenki számára. Nincs nagyon mit szépíteni ezen, ezekben az országokban a fiatalok egy komoly hányada kipróbál valamilyen kábítószernek minősített anyagot.

Erre válaszul az államok különféle stratégiákhoz nyúlnak: van, ahol homokba dugják a fejüket és onnan fogalmaznak meg fenyegető-tiltó üzeneteket, hátha ez majd segít. És van, ahol megpróbálják partnerként kezelni az állampolgáraikat, és a sosem hatékony tiltás helyett inkább felvilágosító és ártalomcsökkentő kampányokat folytatni.

Ez utóbbira ismert példa Hollandia, az ország, ami régóta élen járt a legalizációban és ahol komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fiatalok előtt ne démonizálják a tudatmódosító anyagokat, hanem megismertessék velük a tényleges hatásokat és kockázatokat. Ebből a megfontolásból született meg a Druglabs is:

link Forrás

Erre a Youtube-csatornára hetente kerülnek fel új videók, amin a három főszereplő, Rens Polman, Nellie Benner és Bastiaan Rosman különféle kábítószereket próbál ki. Mindig csak az egyikük, a többiek ilyenkor követik és kommentelik az eseményeket, illetve figyelnek becuccozott társukra.

Mielőtt tovább mennénk, jöjjön is egy példa. Ez itt Nellie, bekristályozva:

link Forrás

Azt, hogy a fiatalok milyen drogot próbáljanak ki legközelebb, a nézők dönthetik el, kommentekben lehet ezt kérni. A cél hangsúlyozottan tudományos, oktatási segédanyagot állítanak így elő: megmutatják, milyen hatása van egyes kábítószereknek a szervezetre, mi történik ilyenkor veled, mi lesz a testeddel.

A Youtube-on a videó alatt részletes szöveges útmutatót is adnak, felsorolják a kockázatokat, elmondják azt is, hogy ha úgy döntenél, hogy valaha ilyen drogot fogyasztasz, akkor mekkora dózissal érdemes, mire kell odafigyelned, mi vár majd rád másnap. Úgynevezett klasszikus közszolgálati funkciót látnak el.

Ami nem csoda, hiszen az egész műsor közszolgálati alapokon nyugszik. A Druglabs videócsatornáját a BNN gyártja, ami a kifejezetten tinédzsereket és fiatalokat célzó közszolgálati adó Hollandiában. Ezen az adón fut már 2005 óta a Spuiten en Slikken, azaz kb. Lövés és nyelés című műsor, ami a drogfogyasztással foglalkozik, úgy, hogy közben nem nézi sem idiótának, sem potenciális bűnözőnek azokat, akik ilyesmire vetemednek. A Druglabs pedig ennek a műsornak egy kifejezetten a Youtube-ra szánt leágazása.

Ez egy másik videó, amikor Rens kipróbálja az ekit:

link Forrás

A műsorban nem a drogok idealizálása történik, arról is őszintén beszélnek, amikor valami nem annyira jó élmény. A gomba Rens számára például volt, hogy ijesztő volt:

link Forrás

Van egy kiegészítő sorozatuk is, amiben azt foglalják össze röviden, hogy mit tegyél/mit ne tegyél az egyes drogok hatása alatt. Ezek például a tanácsok bélyeg mellé:

link Forrás

Zárásként ez meg itt Baastian, bepapírozva:

link Forrás

A csatorna összes videója innen érhető el.

Hasonló tartalom előállítására itthon is volt már példa, Ács Dani kollégám még az Indexnél készített egy videót, amiben az akkor még legális partidrogot, a katit próbálta ki. Akkor annyiban volt más a helyzet, hogy nem évtizedek óta elérhető és ismert anyagokról, hanem egy teljesen új szerről volt szó, aminek még a hatásait sem lehetett igazán ismerni:

Pont a kati felemelkedése is mutatja amúgy, hova vezet az az ismert kábítószerek kriminalizációja: a piacon azóta is jelennek meg az újabb és újabb pszichoaktív szerek, melyeknek igazi működését és hatásait ismerni sem lehet még, de az már most látszik, milyen komoly károkat tudnak okozni. Ez van például a tiltott fű helyére belépő és mindent letaroló herbállal is, erről is írtunk többször:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.