Jóllakott kecskéről, megmarad káposztáról szóló jegyzeteket fotóztak a brit kormány Brexit-tervéről

Egy hete még Donald Trump nemzetbiztonsági miniszterjelöltjén, Kris Kobachon röhögött a világ, mert a neves nemzetbiztonsági szakembernek sikerült úgy fotózkodnia Trumppal, hogy közben a kezében látszottak jegyzetei, amiken a következő évre szóló terveit vázolta.

Az angolszász sajtójog szerint az ilyen, mindenki számára hozzáférhető iratok nyilvánosnak minősülnek, vagyis a lapok nyugodtan közölhetik az ezekről készült felvételeket.

De az angolszász politikusok még a másik hibájából se tanulnak. Most a brit kormány elképzeléseiről szivárogtak ki részletek egy rosszul rejtett jegyzetből. Mark Field konzervatív párti képviselő egyik hivatalsegédje távozott kezében sűrűn telejegyzetelt füzettel a brit EU-kilépést intéző miniszter irodájából. A jegyzetekből kitűnik, hogy a brit kormány úgy szeretne kilépni az EU-ból, hogy a tagsággal járó előnyöket megtartsa, vagyis, ahogy azt a jegyzetek szerint megfogalmazták

a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.

Ugyanakkor a jegyzetek szerint azt valószínűtlennek tartják, hogy Nagy-Britannia a kilépés ellenére is tagja maradhasson az egységes piacnak.

A jegyzetekből még kiderült, hogy az EU főtárgyalója, Michel Barnier ellenállása miatt nehézségek lehetnek a kilépés hivatalos megindításával. "Bonyodalmak az 50-es cikkellyel [ez a kilépési folyamatot szabályozó paragrafusa a szerződésnek] - Barnier előbb látni akarja, hogy mi lehet a megállapodásban.

A további részletek szerint párhuzamosan kell majd tárgyalni a többi EU-tagállammal a kereskedelmi megállapodásokról. "Legyen két év. Több részletet nem adnak. Valószínűtlennek tűnik, hogy felajánlják az egységes piacot" - áll a lefényképezett jegyzetekben.

Bár a szakértő újságírók, például a BBC egyik szerkesztője, Norman Smith szerint a jegyzetek összecsengenek a kilépést intéző minisztériumban vallott nézetekkel, a kormány most tagadja, hogy a jegyzeteknek bármi jelentőségük lenne. "Ezek az egyedi iratok nem egy kormánytisztviselő vagy különtanácsadó jegyzetei. Nem tükrözik a kormány Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját" - közölte egy szóvivőjük. (Via BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.