Behúzta a kormány a civilek kotonpénzét

Évek óta szerepel a költségvetésben egy HIV/AIDS megelőzése civil szervezetekkel című sor, amin hagyományosan 15 millió forint szerepel. Ezt a pénzt eddig civilek között osztották szét, és nagyobb részén ezek a szervezetek óvszert vásároltak, amit aztán meleg szórakozóhelyeken és szexmunkások között terjesztettek. Szakértők szerint ez hatékony módja a HIV-megelőzésnek, főleg ezekben a veszélyeztetettebb csoportokban.

Idén azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumában úgy döntöttek, hogy ezúttal nem a civileknek osztják ki ezt a 15 millió forintot, hanem egy állami szervnek adják.

A pénzt idén az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) irányítása alatt költik el, de egyelőre nem tudni pontosan, hogy hogyan és mire. Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos korábban a pénzből részesülő civilszervezetek vezetőinek azt mondta, hogy az OEK is kész együttműködni a civilekkel, de ennek módjáról még nem hangzott el konkrétum.

A civilek szerint ráadásul úgy tűnik, hogy idén nem óvszervásárlásra megy majd a pénz, pedig a legveszélyeztetettebb csoportokkal foglalkozó civilek, mint például a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete vagy a melegek jogaival foglalkozó Háttér Társaság mostanra gyakorlatilag ki is fogyott a kondomokból. (index)