Csak egy EU-s vezető utazott el Castro temetésére

külföld
2016 november 30., 05:48
comments 75

Egyre több politikai vezetőről derül ki, hogy megy-e vagy nem Fidel Castro temetésére. Egyelőre úgy tűnik, hogy

a temetésre Kubába utazó külföldi állami vezetők listája meglepően rövid lesz.

Ki nem megy?

Annak ellenére, hogy Oroszország mindig is barátian viszonyult a kommunista Kubához, Vlagyimir Putyin orosz elnök már biztosan nem meg a temetésre, csak egy alacsonyabb rangú képviselőt küld Oroszország.

Hogy Barack Obama miért nem jön, az egy fokkal könnyebben belátható: az USA ugyanis egészen az épp Obama által elindított békefolyamatig nagyon hideg diplomáciai kapcsolatot tartott fenn Havannával. A havannai amerikai nagykövet és Obama nemzetbiztonsági tanácsadója azonban elmegy a temetésre.

Távol marad az EU összes nagy országának vezetője, nem megy el Theresa May brit miniszterelnök, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár sem.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén nem lesz ott, annak ellenére sem, hogy Trudeau apja, Pierre kifejezetten Castro barátja volt. A jó viszonyról árulkodott Justin Trudeau gyásztávirata is, amit Kubába küldött, ebben szokatlanul meleg szavakkal emlékezett a kubai diktátorról.

A remek kubai-vietnami viszony ellenére nem megy el a temetésre Tran Dai Quang vietnami elnök sem, igaz, a kommunista állam legalább közjogi méltóságot küld: a parlament elnökét.

Ettől függetlenül Vietnam nemzeti gyásznapot is tart Fidel Castro tiszteletére.

Narendra Modi indiai miniszterelnök is csak egy miniszterét küldi, pedig gyásztáviratában ő is szépeket mondott Castróról.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor tisztázatlan okok miatt szintén úgy döntött, hogy otthon marad. Egy nagyobb beledációt küld maga helyett.

És akkor ki lesz ott?

Ahogy már írtuk, elég kevesen. Néhány dél-amerikai vezető már jelezte, hogy elmegy a temetésre, ott lesz Nicolas Maduro venezuelai elnök, akinek elődje, Hugo Chávez kiemelten jó viszonyban volt Castróval. Rajta kívül biztosan elmegy még Rafael Correa ecuadori, Evo Morales bolíviai, Daniel Ortega nicaraguai, Salvador Sanchez Ceren salvadori és Enrique Pena Nieto mexikói elnök.

Ott lesz legalább két afrikai vezető is: a dél-afrikai elnök, Jacob Zuma és a zimbabwei Robert Mugabe is biztosra jelezte a részvételi szándékát.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az Európai Unióból egyetlen hivatalban lévő vezető látogat Kubába: Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Rajta kívül ott lesz Juan Carlos spanyol exkirály és Gerry Adams ír politikus is.

Százezrek búcsúztak

Castrótól hétfőn egy hatalmas rendezvényen vettek búcsút a havannaiak, a hírek szerint több százezer ember látogatott ki a havannai havannai Forradalom térre, ahová Fidel Castrónak és a forradalom másik jelképes alakjának, az argentin gerillavezér Che Guevarának óriási portréját állították fel.

Gyászolók Havannában (AFP PHOTO / JUAN BARRETO)
photo_camera Gyászolók Havannában (AFP PHOTO / JUAN BARRETO)

Több külföldi vezető már ezen a rendezvényen is részt vett és szónokolt is, de ez hivatalosan még nem Castro temetése, a diktátor hamvai ugyanis kedden 4 napos gyászmenet után a Havannától 900 kilométerre keletre fekvő Santiago de Cubába, az 1959-es kubai forradalom kiinduló pontjára viszik. Vasárnap itt, a Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra Castrót a kormány által meghirdetett kilencnapos nemzeti gyász lezárásaként. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.