Keményít az ENSZ Észak-Koreával szemben: szobortilalom és vagyonbefagyasztás is az új szankciók között

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat fogadott el szerdán Észak-Korea ellen, válaszul az ázsiai ország legutóbbi, szeptemberben végrehajtott kísérleti atomrobbantására és arra, hogy Phenjan ismételten megsértette a világszervezet határozatait.

A világszervezet testülete egyhangúlag döntött az ázsiai ország elleni új büntetőintézkedésekről, amelyek értelmében a kommunista állam bevételeinek csökkentése érdekében szigorúan korlátozzák - 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára mérséklik - az észak-koreai szénkivitel maximális éves mennyiségét, valamint megtiltják Phenjan számára a réz, nikkel, ezüst és cink külföldre történő eladását is.

A számos intézményt és személyt utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtó szankciókat "kemény lépésnek" nevezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az évek óta húzódó konfliktusban.

A BT határozata tiltja továbbá a szobor- és helikoptervásárlásokat is Észak-Koreától. Phenjan jelentős szoborexportőrnek számít: Észak-Koreában készítették például a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökének, Joseph Kabilának a szobrát, amely jelenleg Kinshasában áll, valamint Robert Mugabe zimbabwei elnök két szobrot is rendelt magáról 5 millió dollárért (csaknem másfél milliárd forintért), amelyeket majd halála után lepleznek le.

Az ENSZ határozata a szegény ország tehetős vezetőit is célba veszi, a jövőben ugyanis nem engedi, hogy luxuscikkeket, köztük 500 dollárnál (146 500 forintnál) drágább szőnyegeket és falikárpitokat, valamint 100 dollárnál (29 300 forintnál) értékesebb porcelán étkészleteket vásároljon Észak-Korea.

A most elfogadott gazdasági büntetőintézkedések - amelyek az Egyesült Államok és Kína között több mint két hónapig tartó tárgyalások eredményeként születtek - a becslések szerint akár negyedével is csökkenthetik Észak-Korea exportbevételeit.

Phenjan szeptember 9-én hajtotta végre ötödik - minden eddiginél nagyobb - kísérleti atomrobbantását, kiváltva a nemzetközi közösség haragját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa idén már második alkalommal - előzőleg a januári atomkísérlet nyomán - hozott határozatot Phenjan elleni szankciókról, noha eddig egyetlen ilyen döntése sem bírta rá az ázsiai országot atomprogramja feladására. (MTI, NY Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;