Obama szerint úgy kéne kezelni a marihuánát, mint az alkoholt

Épp nemrég írtunk arról hosszabban, hogy Barack Obama nyolcévnyi elnöksége alatt legalább egy történelmi jelentőségű lépés biztos volt Amerikában: a fű elfogadása. Hogy a többi Obama-féle reformnak és elképzelésnek mi lesz a sorsa, azt még nem lehet tudni, de azt nem nagyon látni, hogy a marihuána legalizációjának bármi az útjába állhatna az országban.

A Rolling Stone a választás másnapján készített egy búcsúinterjút az elnökkel, érdemes az egészet elolvasni, de mi most a NY Mag szemléje nyomán csak erre az egy kérdésre fókuszálunk.

Ebben az interjúban Obama arról beszélt, abban hisz, hogy meg kell próbálni a kábítószerrel való visszaélések visszaszorítását és nem gondolja, hogy a legalizáció csodaszer lenne. De szerinte ez alapvetően egy közegészségügyi kérdés, és sokkal okosabb lenne úgy kezelni, ahogy a dohányzást és az alkoholt kezelik.

Michelle és Barack Obama az Ahol a vadak élnek című mesét olvassa fel gyerekeknek a Fehér Ház kertjében 2016 márciusában (Ron Sachs/CNP)

Szerinte a jelenlegi jogi helyzet, hogy az egyik államban valami legálisnak számít, míg egy másikban ugyanazért 20 év börtön járhat, tarthatatlan és ezért abban bízik, hogy a szövetségi közpolitikai lépések majd olyan gyorsan alakíthatják ezt a helyzetet, mint ahogy az azonos neműek házasságának engedélyezésével történt. Beszélt arról is, hogy a felmérések is világosak, még a Trump szavazók többsége is támogatja a legalizációt.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy maradék elnöki idejében nem tervez ebbe a kérdésbe belenyúlni, hiszen ez a Kongresszus hatásköre.

Obama nyilatkozatával nem is maradéktalanul elégedettek a legalizációpárti szakértők, akik ugyan az elvi dolgokkal egyetértenek az elnökkel, de szerintük jóval nagyobb gyakorlati mozgástere lett volna, hogy átnyúljon az állami szabályozások felett.

;