89 éves holokauszttúlélő kéri az osztrákokat, ne szavazzanak a szélsőjobbra

2016 december 1., csütörtök 7:29
383

Gertrude néven mutatkozott be a 89 éves osztrák asszony, aki videóüzenetében arra kéri az osztrák fiatalokat, ne támogassák a szélsőjobboldalt. A videót, amit Alexander Van der Bellen zöldpárti elnökjelölt posztolt ki, múlt csütörtök óta hárommillióan nézték meg. A videó angol feliratos változata:

"Valószínűleg ez lesz az utolsó választásom. Nekem már nincs sok jövőm. De a fiatalok előtt még ott van az egész életük, és rajtuk múlik, mit kezdenek vele"

- mondja a bécsi nyugdíjas.

Gertude-ot 16 évesen deportálták Auschwitzba, szüleivel és két öccsével együtt. A családból egyedül ő élte túl. Gertrude azt mondja, nagyon bántó a bevándorlóellenesség erősödése.

Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője októberben azt mondta, polgárháború jöhet Európában, ha nem állítják meg a bevándorlást.

"Amikor Strache polgárháborút emlegetett, megborzongtam. Arra gondoltam, nem lenne szabad ilyeneket mondani. Hétévesen megtapasztaltam, milyen a polgárháború, akkor láttam először halottakat. Sajnos nem utoljára."

(Ezzel valószínűleg az 1934-es februári felkelésre utal.)

Gertrude felidézte azt is, hogyan kényszerítették a nácik a zsidókat arra, hogy takarítsák a bécsi utcákat, miközben az emberek csak álltak és nevettek körülöttük.

"Ma pedig megint a legrosszabbat akarják kihozni az emberekből"

- mondja.

Az osztrák államfőválasztás megismételt második fordulójában, vasárnap a választók két jelöltre, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre vagy a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre szavazhatnak. Ha Hofer győz, ő lehet az EU első szélsőjobboldali elnöke. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt