Francois Hollande nem újrázik a francia elnökválasztáson

Megdöbbenve értesült a francia baloldal azon bejelentésről, miszerint Franciaország jelenlegi elnöke, Francois Hollande nem indul a jövő évi választásokon.

A hír annyiban mégsem meglepő, hogy talán még a magyar Gyurcsány Ferencnél is jobban elásta magát a szavazók előtt a szocialista politikus, népszerűsége egészen elképesztően alacsony, szeptemberben már csak 15%-os volt.

Beszédében elmondta, nem újrázik az elnöki posztért, de figyelmeztetett, hogy a választásokon könnyen esélyes lehet a szélsőséges Le Pen-párt, a Nemzeti Front.

Ő az első regnáló francia elnök, aki nem indul újra.

A szocialisták januárban választanak elnökjelöltet, felthetően az egyik jelentkező Manuel Vals lesz, ő a jelenlegi kormányfő.

„Bátor lépésnek” nevezte a döntést Emmanuel Macron, aki már nem a kormány tagja, jelenleg független centristaként száll be az elnökségért folyó harcba.

A Nemzeti Front ellen nem is a baloldalnak, hanem a mérsékelt jobboldalnak van esélye, akik François Fillon volt miniszterelnököt indítják. Fillon a hétvégén tartott republikánus előválasztáson legyőzte Alain Juppét. (BBC)