Orbán a röszkei ítéletről: "Megmondtuk előre, teleplakátoltuk az országot"

2016 december 1., csütörtök 11:46
596
Budapest, 2016. december 1...Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XV. plenáris ülésén a fõvárosi Várkert Bazárban 2016. december 1-jén...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

Nemcsak a zűrzavaros szellemű nyugatról beszélt Orbán Viktor a Máért-ülésen, hanem értékelte a röszkei ítéletet is. Orbán helyesnek nevezte azt az MTI tudósítása szerint.

Mint mondta, "tiszta lapokkal játszanak", "megmondták előre, teleplakátolták az országot": ha valaki idejön, akkor be kell tartania a törvényeket, és ha nem tartja be, akkor annak jogkövetkezménye lesz.

Orbán Ahmed H. esetét értékelte így, akit szerdán tíz év fegyházra ítélt a Szegedi Törvényszék. Ahmed H. tavaly szeptemberben a röszkei zavargás alatt megafonba beszélt, a kordont rázta, megdobálta a rendőrsorfalat, aztán, amikor a kövekkel, vizespalackokkal dobálózó tömeg áttört, az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére. A bíróság mindezt terrorizmusnak minősítette.

Az Amnesty International európai irodájának igazgató-helyettese, Gauri van Gulik szerint a tízéves büntetés teljesen abszurd. "Az általunk tudottak ismeretében ez az ítélet az igazság megcsúfolása" - mondta van Gulik.

Az Index arról írt, szombaton tüntetés lesz Ahmed H. mellett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt