Orbán a röszkei ítéletről: "Megmondtuk előre, teleplakátoltuk az országot"

POLITIKA
2016 december 01., 11:46
comments 578
Budapest, 2016. december 1...Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XV. plenáris ülésén a fõvárosi Várkert Bazárban 2016. december 1-jén...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
photo_camera Budapest, 2016. december 1...Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XV. plenáris ülésén a fõvárosi Várkert Bazárban 2016. december 1-jén...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nemcsak a zűrzavaros szellemű nyugatról beszélt Orbán Viktor a Máért-ülésen, hanem értékelte a röszkei ítéletet is. Orbán helyesnek nevezte azt az MTI tudósítása szerint.

Mint mondta, "tiszta lapokkal játszanak", "megmondták előre, teleplakátolták az országot": ha valaki idejön, akkor be kell tartania a törvényeket, és ha nem tartja be, akkor annak jogkövetkezménye lesz.

Orbán Ahmed H. esetét értékelte így, akit szerdán tíz év fegyházra ítélt a Szegedi Törvényszék. Ahmed H. tavaly szeptemberben a röszkei zavargás alatt megafonba beszélt, a kordont rázta, megdobálta a rendőrsorfalat, aztán, amikor a kövekkel, vizespalackokkal dobálózó tömeg áttört, az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére. A bíróság mindezt terrorizmusnak minősítette.

Az Amnesty International európai irodájának igazgató-helyettese, Gauri van Gulik szerint a tízéves büntetés teljesen abszurd. "Az általunk tudottak ismeretében ez az ítélet az igazság megcsúfolása" - mondta van Gulik.

Az Index arról írt, szombaton tüntetés lesz Ahmed H. mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.