Rogán Antal azt mondta, miniszterként egy feladata van: győzelemre vezetni Orbánt a választáson

bűnügy
2016 december 01., 10:36
comments 203

A Parlamentben az igazságügyi bizottságban megtartották Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatását. (Mivel a sajtónyilvános esemény a Parlamentben volt, így arról a 444 nem tudósíthatott, ezért ez a cikk a HVG tudósítására támaszkodik.)

Azért van, hogy Orbánnak meg legyen teremtve

A miniszter rögtön meglepő – és meglepően őszinte – beismeréssel kezdte: az ő tárcájával sosem fognak egyetérteni az ellenzékiek,

mert számára egy feladat van: győzelemre vezetni Orbán Viktort, hogy 2018 után is Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét.

Ez az, amit Rogán szerint az ellenzék nem szeretne, ezért sosem fognak egyetérteni a kormánypárti javaslatokkal.

Ehhez képest Rogán tavaly: „Én azt tekintem a legfontosabb feladatomnak a következő esztendőkben, hogy a miniszterelnök úr mellett elvégezzem azt a munkát, hogy az emberek véleménye közelebb jusson a kormányzáshoz.”, illetve: „Ugyanis a Fideszben létezik egyedül az, hogy aki miniszteri tisztséget vállal, az onnantól kezdve párttisztséget viszont nem. Ezt érvényesíteni szoktuk az összes kongresszuson, tehát akinek a kormányban tisztsége van, annak a párttisztségről le kell köszönnie.”

In Trump we trust

Rogán ma azt mondta, Orbán kérése arról szólt, hogy – ahogy a HVG összefoglalta – a Miniszterelnöki Kabinetiroda keresse meg az egyetértési pontokat az emberekkel, hogy az emberek többségének a véleményével egyező irányba tudjanak döntést hozni. Mint mondta, a minisztériuma három egységből áll:

  1. Tuzson Bence vezeti a kormányzati kommunikációval foglalkozó államtitkárságot,
  2. Dömötör Csaba a stratégiai részleget, ez fogalmazza meg a kormány számára az ún. egyetértési pontokat, hogy a többi minisztériummal kész termékké tegye,
  3. Nagy János államtitkársága pedig a napi munkát szervezi.

Rogán azt is mondta, hogy lehet azon vitatkozni, hogy a kvótanépszavazásra mennyien mentek el, de a részvétel nem volt sokkal alacsonyabb, mint máskor, és szerinte soha ennyi ember egy irányba nem érvényesítette még az akaratát.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Ráadásul Trumpban is bízik: szerinte Trump és a magyar kormány álláspontja azonos, így bízik abban, hogy ez elég jó alap ahhoz, hogy az álláspont Brüsszelben is érvényesüljön.

Rogán arról is beszélt, hogy számít arra, hogy sok kérdésben feszegetik majd a kormány „aktív reklámtevékenységét”, de az embereket tájékoztatni kell. (Mondta ezt annak ellenére, hogy pár perccel korábban még azt állította, egyetlen feladata Orbán hatalmát megtartani.)

Miért szórják a pénzt propagandára?

A HVG azt írja, hogy Rogán állítása szerint 2006-2010 között 80 milliárd ment el kormányzati reklámokra, de azokat a reklámokat egyszerűen nem vettük észre, mert ott csak a pénzszórás volt a cél, míg a mostani cél az, hogy elmondjanak dolgokat az embereknek. Szerinte az emberek helyes döntésnek tartják, hogy a kormány tájékoztatta őket, és ez a tájékoztatás a jövőben is a kormány munkájához hozzá fog járulni.

Ehhez képest Rogán tavaly: „Szeretném elmondani önöknek, hogy tudom persze, ilyenkor sokan beszélnek propagandáról. De azoknak, akik propagandáról beszélnek, hadd mondjam azt, hogy szerintem lebecsülik a magyar embereket. A magyar embereket ugyanis nem lehet befolyásolni, viszont ők nagyon is szeretnék a véleményüket elmondani. Azt gondolom, sokan szeretnék, hogy ez a vélemény megjelenjen a kormányzásban is.”

Pasa parki konzervhumor

Egy viccet is elsütött Rogán Antal: „Gondolom, nem véletlen, hogy a bizottsági elnök a »kegyelmet nem kérek« táblával szemben ültetett le, de nem is kérek.”

Ehhez képest Rogán tavaly: Miközben beszéltem, felnéztem az elnök úr feje fölött a táblára, ahol az az egyszerű szó szerepel, hogy „Kegyelmet nem kérek!”, ez a bizottsági ülés esetében is így van. (Dr. Staudt Gábor: Nem most! Az egy másik volt! - Derültség. - Dr. Bárándy Gergely: Ezt majd a mandátum lejárta után!)

Magas labda volt

Ezután a jobbikos Apáti István beszélt, akire a KDNP-s Rubovszky György kétszer is rászólt, hogy maradjon a miniszter munkájánál, különben megvonja tőle a szót. Apáti nem hagyta magát, mert ekkor közölte: „Azt a magas labdát nem adom meg, hogy megvonják tőlem a szót.” Erre Rubovszky megvonta tőle a szót mára.

Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokata elnöke (j) és Vitányi István fideszes alelnök a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokata elnöke (j) és Vitányi István fideszes alelnök a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

A miniszternek ezután a bizottság tagjai elkezdték feltenni a kérdéseiket a miniszter jövedelmét messze meghaladó költéseiről, Habony Árpáddal és Csetényi Csabával való kapcsolatáról, és egyéb kellemetlen ügyeiről.

A frappáns válaszok nagymestere (1. rész)

A rengeteg kellemetlen kérdésre Rogán ki is talált egy frappáns választ:

ő emlékszik a 2004-es, kettős állampolgárság elleni szocialista népszavazási kampányra, ő azok után semmilyen kritikát nem hajlandó elviselni a baloldaltól.

A frappáns válaszok nagymestere (2. rész)

Arra a kérdésre, hogy miért nem vállalja a vitát, azt mondta, hogy a népszavazás előtt vállalta, amikor Baló György műsorában az RTL Klub kamerái elé leült Molnár Gyula MSZP-elnökkel, de hogy volt-e értelme, az más kérdés.

Rogán: Kertész Balázs nem az ügyvédem

Végre a fontos kérdések is szóba kerültek. Mint mondta, a Jobbik-vezetőkkel ellentétben ő nem tagadja meg a volt Fidelitas-tagokat, és itt beszélt Kertész Balázsról, aki hozzá hasonlóan Fidelitas-alapító. „Akikkel egy politikai közösségben dolgozunk együtt, azzal nem tagadjuk meg egymást” – mondta Rogán, ahogy azt is:

„Kertész nem az ügyvédem, az elmúlt 6 évben nem adtam neki megbízást, baráti viszonyban vagyunk.”

Habonyról azt mondta, 10 éve ismeri, és a minisztérium nem adott neki megbízást, Rogán pedig kikéri magának, hogy megmondják, kivel találkozhat.

Rogán szerint 2017-ben biztosan kivezetik a letelepedési kötvényeket

A letelepedési kötvény konstrukciójáról azt mondta: az nyílt tárgyaláson ment át a parlamenti bizottságokon, és a jobbikos Volner Jánosnak a gazdasági bizottságban sosem volt egy kérdése sem. Rogán szerint a kötvény hasznot hajt az országnak, de a gazdaság felminősítése után már felül lehet vizsgálni. Rogán biztos benne, hogy 2017-ben sor kerül a kivezetésre.

Ü S S !

Rogán arra számít, hogy nem szűnnek meg „a kritikai rohamok” az irányába, de ennek örül,

mert amíg őt ütik, addig sem a miniszterelnököt ütik.

Ez totális képzavar, hiszen Orbán azt mondta, hogy aki Rogánt támadja, az őt támadja, tehát ezzel is a miniszterelnököt ütik. Ha pedig ez így van, akkor akármit is csinál azt ember, Rogánt nem, csak Orbánt tudja támadni.

Van egy jó és egy rossz hírem, kezdem a rosszal

  • Rossz hír a bizottságból: A jobbikos Apáti István sokadszor is közbeszólt, de Rubovszky rászólt, hogy ne zavarja az ülést, mire Apáti: „Vezessen ki!”
  • Jó hír a bizottságból: A fideszes Vass Imre sok sikert kíván Rogánnak. Neki tetszik a minisztérium munkája.

A végére is befért némi hazugság

Rogán sajnálja, hogy érdemi kérdésekre nem tudott válaszolni, ő inkább az egyetértési pontokról beszélt volna, de azt még elmondta, hogy Magyarországon teljeskörű média- és sajtószabadság van, és a kormánypárti politikusokat érintő kritikák száma a végtelenbe tart, pedig Németországban például bizonyos dolgokról beszélni se lehet. A kvótakampány durva uszításairól azt mondta: a plakátokon szereplő üzenetekkel a magyarok többsége egyetért.

Rogán válaszát 8 igen és 5 nem szavazattal elfogadta a bizottság, a miniszter végül majdnem el is tudott köszönni: „Elnézést, nem tudok elköszönni, de várnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.