Az orosz titkosszolgálat szerint hétfőn egy külföldi hatalom megpróbálhatja bedönteni az orosz bankrendszert

A honlapján közzétett hivatalos közleményben jelentette be az orosz titkosszolgálat, az FSZB, hogy értesüléseik szerint "külföldi titkosszolgálatok" december 5-én, hétfőn bankcsődökről szóló álhírekkel készülnek elárasztani a közösségi médiát, és ilyen tárgyú sms-ek ezreit tervezik kiküldeni. A cél az FSZB szerint az, hogy

bankpánikot robbantsanak ki, amivel meg akarják rengetni az orosz pénzügyi rendszert.

Az FSZB azt nem közölte, hogy milyen titkosszolgálatok és mely bankok ellen terveznek támadást, csupán azt közölték, hogy a támadáshoz tudomásuk szerint az ukrán szerverszolgáltató, a BlazingFast hollandiai szervereit akarják használni.

Anton Onopricsuk, a BlazingFast igazgatójának nincs tudomása erről, írja a Financial Times. "Ha az ügyfeleink ilyesmire készülnek, arról legfeljebb a támadás után szerezhetünk tudomást. Ügyfeleink nem szokták közölni velünk, hogy mi célból használják a szervereinket" - mondta.

Oroszországban 2014-ben amúgy már volt ilyen, sms-sel gerjesztett bankpánik, akkor egy hét alatt 20 milliárd dollárt vettek ki a betétesek a Sberbankból az álhírek hatására. (Via Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;