Az orosz titkosszolgálat szerint hétfőn egy külföldi hatalom megpróbálhatja bedönteni az orosz bankrendszert

külföld
2016 december 02., 09:34
comments 212

A honlapján közzétett hivatalos közleményben jelentette be az orosz titkosszolgálat, az FSZB, hogy értesüléseik szerint "külföldi titkosszolgálatok" december 5-én, hétfőn bankcsődökről szóló álhírekkel készülnek elárasztani a közösségi médiát, és ilyen tárgyú sms-ek ezreit tervezik kiküldeni. A cél az FSZB szerint az, hogy

bankpánikot robbantsanak ki, amivel meg akarják rengetni az orosz pénzügyi rendszert.

Az FSZB azt nem közölte, hogy milyen titkosszolgálatok és mely bankok ellen terveznek támadást, csupán azt közölték, hogy a támadáshoz tudomásuk szerint az ukrán szerverszolgáltató, a BlazingFast hollandiai szervereit akarják használni.

Anton Onopricsuk, a BlazingFast igazgatójának nincs tudomása erről, írja a Financial Times. "Ha az ügyfeleink ilyesmire készülnek, arról legfeljebb a támadás után szerezhetünk tudomást. Ügyfeleink nem szokták közölni velünk, hogy mi célból használják a szervereinket" - mondta.

Oroszországban 2014-ben amúgy már volt ilyen, sms-sel gerjesztett bankpánik, akkor egy hét alatt 20 milliárd dollárt vettek ki a betétesek a Sberbankból az álhírek hatására. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.