Az Amazon épített egy kamiont, ami adatokat cipel

külföld
2016 december 03., 06:10
comments 94

Az adat kamionja mindenkit elgázol.

A leggyorsabb mai internetkapcsolatokkal már pillanatok alatt le le- és feltölteni filmeket vagy zenét. Viszont ha valóban nagy mennyiségű adatot kell kezelni, akkor napjaink internetkapcsolatai még mindig nagyon lassúnak számítanak. Az igazán nagy mennyiségű adatra jó példa akár egy filmstúdió teljes archívuma vagy egy kormányzati ügynökség összes műholdképe. Ezek olyan hatalmasak, hogy a fel- és letöltésük napokba, de akár évekbe is telhet egy jobb netkapcsolattal is.

Az Amazon számára ez komoly problémát jelent, hiszen a cég azt szeretné, hogy minél több cég költöztesse fel a nagy adatbázisait is az Amazon felhőszolgáltatásába. Ezért most kitaláltak egy megoldást, ami lényegesen gyorsítaná a nagymennyiségű adatátvitelt:

építettek egy 100 petabájtos kamiont.

photo_camera Forrás: Amazon

Az Amazon eddig is vállalta, hogy a felhőibe feltölteni kívánt adatokért adathordozót küld, és aztán azt futárral viteti el az egyik szerverközpontjába, de ezek az adathordozók általában merevlemezek voltak, amik mérete erősen korlátozott.

A Snowmobile-nak nevezett kamion lényegében ugyanezt a funkciót látja el, csak sokkal nagyobb: 100 petabájt fér rá. Ez tényleg rengeteg adat, mp3-ban például már egyetlen petabájt is 2000 évnyi zenét jelentene, és egy petabájtba kétszer elférne az teljes emberiség klónozható génállománya.

A kamion egyszerűen kimegy az ügyfélhez, fizikai kapcsolattal beletolják a sok adatot, aztán elmegy a legközelebbi Amazon-telepre, ahol ugyanígy leszednek róla mindent.

Az ember azt hinné, hogy egy 90 km/ó-s tempóval vánszorgó kamionnál mégis gyorsabb a net, de ekkora adatoknál nem. A kamion ugyanis New York és San Frnacisco között is megteszi 45 óra alatt az utat, pedig 100 patabájtnyi adatot messze nem sikerülne 45 óra alatt feltölteni a netre. Ráadásul, mivel az Amazonnak országszerte vannak adatközpontjai Amerikában, a kamionoknak nem is kell soha 45 órát utazniuk, elég lesz sokkal kevesebbet is. (Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.