Egy 4,2 méteres burmai pitont találtak Floridában, 3 szarvassal a gyomrában

ÁLLAT
2016 december 03., 11:28
comments 157

A burmai piton a világ 5 legnagyobb kígyófajának egyike, méretei alapján többnyire a 3. helyre sorolják, de persze vannak anomáliák a fajon belül, egy jól megtermett burmai piton lehet akár a világ legnagyobb kígyója is. Ami igazán félelmetes a burmai pitonban, hogy gyakorlatilag bármit meg tud enni, és ez alól az olyan, nagyobb vadak sem kivételek, mint például egy szarvas. Ugyanis azt is simán lenyeli.

A burmai piton rengeteg problémát okoz Floridában, ugyanis - ahogy a neve is mutatja - nem Floridában őshonos. A faj az 1980-as években került Floridába, és valószínűleg hobbiállattartók gondatlansága miatt jelent meg a szabadban. Az állam déli részén lévő Everglades nemzeti parkban annyira tetszik az élet a burmai pitonoknak, hogy mostanra már

300 ezer példány is lehet belőlük Floridában.

És felfalnak szinte mindent, ami csak az útjukba kerül, legyen az aligátor, hiúz, madarak vagy nyulak.

Amerikai tudósok igyekeznek kikutatni mindent a burmai pitonokról, hogy megtudják, hogyan is lehetne visszafogni a szaporodásukat. Már eleve az meglepő volt, mikor rájöttek, hogy egy ilyen piton egészben le tud nyelni egy hiúzt, most viszont egy tanulmányban azt írják, hogy

egy felboncolt, 4,2 méteres burmai piton gyomrában összesen 3 szarvas maradékát találták meg.

Igaz, az állatok között csak egy volt kifejlett, a másik kettő gida, de mind a hármat 90 nap alatt fogyasztotta el és emésztette meg.

photo_camera Ilyen egy kisebb burmai piton összetekeredve. (Wikipédia)

Ez a 4,2 méteres burmai piton pedig még csak nem is a legnagyobb, amit eddig találtak, a vadőröknek volt már dolguk 5,5 méteres példánnyal is.

A fő gond, hogy a burmai pitonok fokozatosan lezabálják a védett Everglades nemzeti park élővilágát. Erre bizonyíték kilencvenes évek közepe óta nagyjából 80 százalékkal csökkent a vadészlelések száma. Kevesebb lett a nyúl, a hiúz, az oposszum, a mosómedve és a róka is. Gyakorlatilag minden emlős száma vészesen fogy, és ez valószínűleg az elszaporodó burmai pitonoknak köszönhető. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.