A német alkancellár szerint a józan ész győzedelmeskedett Ausztriában

Sigmar Gabriel Twitter-üzenetében gratulált Alexander Van der Bellennek, és megjegyezte, hogy a Zöldek támogatásával indult független jelölt győzelmével "nagy kő esett le egész Európa szívéről".

"A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett" - írta még a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) SPD-s elnöke szintén gratulált Alexander Van der Bellennek, aki szerinte világos Európa-párti üzenettel és kampánnyal utasította maga mögé az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert.

Martin Schulz a Twitteren írt bejegyzésében hozzátette, hogy Norbert Hofer második helye az ausztriai szövetségi elnöki választáson "a nacionalizmus, a maradiság és az Európa-ellenes populizmus súlyos veresége".

Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről a bajor CSU egyik tekintélyes politikusa, Manfred Weber értékelte a szomszéd országban rendezett államfőválasztás előzetes eredményét. Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője Twitter-oldalán azt írta, hogy az osztrákok világos Európa-párti üzenetet küldtek a világnak.

Az FPÖ a félelemre és hazugságokra építette kampányát, és kudarcot vallott - tette hozzá Manfred Weber.

A német Zöldek társelnöke, Simone Peter szerint Alexander Van der Bellen győzelme azt mutatja, hogy meg lehet állítani a jobboldali uszítókat.

Továbbra is ki kell tartani a kozmopolita Európa mellett - emelte ki Simone Peter Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy az osztrák Zöldek egykori társelnöke választási győzelmének napja jó nap Ausztriának és Európának. (MTI)