A német alkancellár szerint a józan ész győzedelmeskedett Ausztriában

külföld
2016 december 04., 19:09
comments 99

Sigmar Gabriel Twitter-üzenetében gratulált Alexander Van der Bellennek, és megjegyezte, hogy a Zöldek támogatásával indult független jelölt győzelmével "nagy kő esett le egész Európa szívéről".

"A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett" - írta még a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) SPD-s elnöke szintén gratulált Alexander Van der Bellennek, aki szerinte világos Európa-párti üzenettel és kampánnyal utasította maga mögé az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert.

Martin Schulz a Twitteren írt bejegyzésében hozzátette, hogy Norbert Hofer második helye az ausztriai szövetségi elnöki választáson "a nacionalizmus, a maradiság és az Európa-ellenes populizmus súlyos veresége".

Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről a bajor CSU egyik tekintélyes politikusa, Manfred Weber értékelte a szomszéd országban rendezett államfőválasztás előzetes eredményét. Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője Twitter-oldalán azt írta, hogy az osztrákok világos Európa-párti üzenetet küldtek a világnak.

Az FPÖ a félelemre és hazugságokra építette kampányát, és kudarcot vallott - tette hozzá Manfred Weber.

A német Zöldek társelnöke, Simone Peter szerint Alexander Van der Bellen győzelme azt mutatja, hogy meg lehet állítani a jobboldali uszítókat.

Továbbra is ki kell tartani a kozmopolita Európa mellett - emelte ki Simone Peter Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy az osztrák Zöldek egykori társelnöke választási győzelmének napja jó nap Ausztriának és Európának. (MTI)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.