Egy Európa-barát Ausztria győzelméről beszélt az új osztrák elnök

2016 december 4., vasárnap 18:46
392

"Kezdettől fogva egy Európa-barát Ausztriáért küzdöttem" - hangoztatta Alexander Van der Bellen az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva, miután megnyerte az elnökválasztás megismételt második fordulóját a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben.

A 72 éves politikus hangsúlyozta, hogy az egyenlőség, a szabadság és a szolidaritás értékeit fogja védelmezni.

A szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett közel 7 százalékpontos a különbség a két jelölt között, ami meglepetés, hiszen a legutolsó felmérések is szoros küzdelmet jósoltak. Az FPÖ és Norbert Hofer már elismerte a vereséget, és gratulált Alexander Van der Bellennek.

Alexander Van der Bellen (Alex HALADA / AFP) Fotó: Alex Halada/AFP

A még május 22-én tartott második fordulóban is Van der Bellen győzött, de akkor a voksok 50,35 százalék szerezte meg Hofer 49,65 százalékával szemben.

Van der Bellen közgazdász, egykor a Zöld Párt vezetője volt, most függetlenként indult. Kozmpolita, nyugati értékekek álló Ausztria mellett kampányolt, emberséges menekültpolitikával.

Az eddig beérkezett adatokból azt látni, hogy szűkebb tartományában, Burgenlandban és ezen kívül Stájerországban is a szélsőjobbos jelölt tudott nyerni, Van der Bellen viszont nagyot nyert Voralbergben és elvitte Tirolt is. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt