Amerika rászólt a magyar kormányra a terrorizmusért 10 évre ítélt Ahmed H. miatt

külföld
2016 december 06., 21:58
comments 417

'"Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki a Ahmed Hamed, a Röszke melletti 2015. szeptemberi összecsapásokban részt vett szíriai állampolgár ellen folytatott büntető eljárás és ítélkezés, illetve a terrorizmus vádjának túlzottan tág értelmezése miatt."

Budapest, 2016. december 3...A terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi, Ahmed H. melletti szimpátiatüntetés a Blaha Lujza téren 2016. december 3-án. A röszkei közúti átkelõnél 2015. szeptember 16-án történt tömegzavargásban résztvevõ férfit a bíróság tiltott határátlépés és erõszakos bûncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bûntettében mondta ki bûnösnek elsõ fokon...MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
photo_camera Budapest, 2016. december 3...A terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi, Ahmed H. melletti szimpátiatüntetés a Blaha Lujza téren 2016. december 3-án. A röszkei közúti átkelõnél 2015. szeptember 16-án történt tömegzavargásban résztvevõ férfit a bíróság tiltott határátlépés és erõszakos bûncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bûntettében mondta ki bûnösnek elsõ fokon...MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

"Azt kérjük a magyar kormánytól, hogy független civil szervezetek bevonásával folytasson átlátható vizsgálatot a röszkei események, Mr. Hamed és a hozzá hasonlóan megítéltek ügyében. A továbbiakban is figyelemmel kísérjük Mr. Hamed ügyét."

A fenti közleményt adta ki honlapján a State Department, azaz az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője Mark C. Toner.

Ahmed Hamedet 10 év börtönre ítélte a bíróság azért, mert tavaly ősszel - a vádirat szerint - erőszakkal próbálta a rendőrséget arra kényszeríteni, hogy engedje be Magyarországra a szerb határnál felgyűlt tömeget, megafonba beszélt, megdobálta a rendőrsorfalat, és illegálisan lépett Magyarország területére.

Másokat is börtönre ítéltek, de terrorizmus vádja miatt csak Hamednek kellett felelnie. Ő annyiban ki is lógott a tömegből, hogy a többséggel ellentétben neki volt joga belépni az országba, mert tíz éve Cipruson él, és csak a menekültként érkező rokonainak akart segíteni.

Szombaton néhány száz ember tüntetett Ahmed Hamed szabadsága mellett, tiltakozva az embertelen döntés ellen. Orbán Viktor kormányfő kifejezetten üdvözölte az ítéletet, és azt üzente, "megmondtuk előre, teleplakátoltuk az országot".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.