Erdogan pártja be akarja vezetni a rendeleti kormányzást

2016 december 6., kedd 10:40
140

A török elnök a jövőben rendeleti úton kormányozhatna, mikor az országban rendkívüli állapot van érvényben, ha átmegy a kormánypárt alkotmánymódosítása. Ezt Binali Yıldırım török miniszterelnök jelentette be, miközben épp Moszkvába repült.Fotó: Kayhan Ozer / Anadolu AgencyMivel Törökországban a júliusi puccskísérlet óta rendkívüli állapot van érvényben, ezért Erdogan gyakorlatilag korlátlan hatalmat kaphatna. A legutóbb elrendelt rendkívüli állapot január közepéig tart, de ezt még meghosszabbíthatják. A javaslat elfogadásának elvileg nincs akadálya, hiszen az elnök pártjának és az elnöki rendszer bevezetését támogató MHP-nek együtt elég képviselője van ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésről. Ehhez ugyanis elég az abszolút többség is, ha meglenne a kétharmaduk, akkor a népszavazással sem kellene szórakozniuk. Binali Yıldırım - Fotó: AFP/Halil Sagirkaya / Anadolu Agency

A másik két ellenzéki párt, a baloldali CHP és a kurdbarát HDP szerint ez egyenlő lenne a diktatúra bevezetésével. Binali Yıldırım szerint a nyár elejére írhatják ki a népszavazást a rendeleti kormányzás bevezetéséről. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az alkotmánymódosítás után a költségvetési javaslatot is az elnök terjesztené a kormány elé. Azt, hogy utána milyen ügyekben döntene az elnök rendelettel és mi maradna meg a parlament hatáskörében, csak az alkotmánymódosításból kerül majd ki. A javaslatot az AKP még a héten a parlament elé viszi. (FAZ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt