Több mint 4 millió eurót fizettek Hantai Simon festményéért a Sotheby's árverésén

KULTÚRA
2016 december 07., 07:32

A Sotheby's aukciósház kedd esti párizsi árverésén kelt el rekordáron,

4 432 500 euróért Hantai Simon M.A.4 (MARIALE) című képe.

A leghíresebb magyar absztrakt festő 1960-ban készült művével igen jól keresett az eladó. A francia galéria kicsivel több mint félmillió euróért vásárolta meg a képet még 2005 decemberében a Christie's aukcióján. A 11 évnyi tulajdonlás 3,8 millió eurós hozamot produkált

A korábbi Hantai-rekord 2,5 millió euró volt, amit szintén egy Sotheby’s által rendezett árverésen fizettek az M.C.5 (Mariale) című 1962-es festményért még tavaly júniusban. Ennyit azelőtt még soha nem adtak magyar vagy magyar származású művész munkájáért aukción

AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
photo_camera AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Hantai Simon 1960-tól alkalmazta a pliage módszert: egy korábban összegyűrt vásznat befestett, majd kihajtott. Az így megszülető kép lenyomata magának a vászonnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.