Hatalmas helyezkedés kezdődött Trump miatt az olajpiacon

gazdaság
2016 december 08., 10:53
comments 16

11 milliárd dollárért vált meg Oroszország 19,5 százalékos Rosznyeft-részesedésétől, a vevők a svájci központú árupiaci kereskedő óriáscég, a Glencore, illetve Katar. Így is az orosz állami többségi tulajdonában marad a cég. (A Glencore nem olyan rég még a csőd szélén volt, tőkeemelésre kényszerült.)

A Putyinék által összedrótozott, szinte az egész orosz olajtermelést magába foglaló Rosznyeftben már van egy nyugati cégnek részesedése, a brit BP-nek egy 19,75 százalékos csomagja. De ezt még az ukrajnai orosz agresszió miatti nyugati szankciók előtt vásárolták, volt is gond vele később. Most viszont a Glencore és Katar annak tudatában vásárolhatták be magukat az orosz állami olajmonstrumba, hogy ezek a szankciók hamarosan puhulni fognak.

Nagy siker tehát az eladás Putyinnak, aki az egész olajpiaccal együtt arra készülhet, hogy Trump teljesen más megvilágításba fognak kerülni az orosz-nyugati gazdasági kapcsolatok.

További fontos jelzés, hogy maga Donald Trump dobta be a napokban, hogy az Exxon Mobil vezérigazgatóját, Rex Tillersont is fontolgatja a külügyminiszter-jelöltek között. Tillerson elég jóban van Putyinékkal, a legmagasabb orosz állami kitüntetést is megkapta, de ami ennél is fontosabb: kulcsszerepe volt abban az 500 milliárdos olajtermelési üzletben, amit az Exxon és a Rosznyeft hoztak össze még az ukrajnai orosz agresszió előtt. A két olajóriás egymilliárd hordónyi kőolajat talált a Jeges-tengerben, de az üzletet jegelni kellett a szankciók miatt. (Bloomberg, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.