Luxusvillaépítés közben Mészáros Lőrincék nem kímélik a fákat a Gellért-hegyen

Budapest
2016 december 09., 05:51
comments 150
  • Budapest egyik legértékesebb, a Gellért-hegyen fekvő telkén új villa épül.
  • A hegy erdős tetején lévő telek valaha közpark volt, majd elég olcsón privatizálták és átminősítették évekkel ezelőtt.
  • Az ide tervezett villát Mészáros Lőrinc érdekeltsége építi.
  • Az építkezésnek számos olyan fa is áldozatul esett, aminek kivágására nem kaptak engedélyt.

Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. épít a Teief Terra Kft. megbízásából a gellérthegyi Bérc utcában egy luxusvillát.

Azonban hiába kötötték ki az építési engedélyben, hogy a fák egy részének maradni kell, azok képeink alapján szőrén-szálán eltűntek.

Úgy látszik, a kormány barátai itt sem szeretik a fákat. A Teif Terra Kft.-ről ugyanis már korábban is sejhető volt, hogy ez a cég azé a a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj Lászlóé, aki Mészáros Lőrinccel együtt eredményesen mozog az állami beszerzések körül, az új Közgépként.

Azután viszont, hogy a Tief Terrát a svájci EM Tiefbau AG-tól 2016. január 29-én maga Szíjj László vette át, kétség sem férhet ahhoz, hogy az ő villája épül a Gellért-hegyi szupertelken. Információink szerint Szíjj egyébként most is az utcában lakik, a szomszédban bérel egy luxuslakást.

A Google Maps térképnén még látszik, hogy milyen szép zöld fák borították a Bérc utca északi részét, ez tűnt most el.

A Tief Terra Kft. nagyon nagy szerencsével szerezte meg az ország talán legmenőbb telkét, gyöngyörű panorámával a budai Várra, a Dunára és a Parlamentre.

Ahhoz képest, hogy biztosan sokan vágynak itt egy villára, nem volt túl nagy a konkurencia. A Bérc utca 6/b közpark volt korábban, Bagdy Gábor (KDNP) pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes javaslatára 2012-ben eladható ingatlan lett.

Az év decemberében, egy villámgyorsan lezavart értékbecslés után egy szintén szupergyorsan lezavart árverést is összehoztak, amin a Tief Terra mellett csak egy német magánszemély tulajdonában álló cég, az Albers Ingatlan indult, de végül visszalépett, majd meg is szűnt.

A fővárosi közgyűlés aztán 2013. február 22-én rábólintott az „árverés” eredményére: az értékbecslő által kért 477 millió forintért kelt el a telek, ami bár elsőre soknak tűnik, de abban az utcában ez tuti üzlet.

Nem érthető - mármint a józan ész alapján-, hogy miért volt olyan sürgősen szüksége a fővárosi önkormányzatnak erre az összegre, miért nem próbálkoztak többszereplős versennyel, ami felhajhatja az árat. Persze ehhez ki kellett volna hirdetni egy tendert, és nem napokat, hanem heteket adni a jelentkezőknek.

Ha viszont nem az volt a cél, hogy – ha már eladják a közpark egy részét építési teleknek – minél többet húzzon be rajta a város, akkor valóban ez volt a jó megoldás.

photo_camera Hamarosan költözhető a villa, ami nem építészeti kifinomultságával hívja fel magára a figyelmet.

Az építkezés 2014. május 14. után indult meg, miuán kiadták az építési engedélyt. Ebben kikötötték, hogy 27 fát meg kell hagyni az építkezési területen. Különösen a fekete fenyőt kellene védeni, mert egerészölyv pár fészkel rajta:

photo_camera Részlet az építési engedélyből (pdf)
photo_camera Így nézett ki tarvágás után a telek a Gellérthegyen, egy-két fa maradt mutatóban.

Megnéztük, hogyan áll az építkezés, de egy fát sem találtunk, csak egy kivágott fekete fenyőt láttunk heverészni a telken. Megkérdeztük az I. kerületi önkormányzatot, hogy akkor mi is van a fákkal? A válaszuk azért megdöbbentő igazán, mert fogalmuk sincs. Hétfő óta nem voltak képesek megnézni sem, csak ennyit írtak:

„Köszönjük, hogy felhívta az önkormányzat figyelmét a kialakult helyzetre. Kollegáink helyszíni szemlével tisztázzák a tényállást, és amennyiben az építési engedélytől eltérő módon történtek fakivágások, a vonatkozó 18/2014 (XII. 11.) Kt. számú önkormányzati rendeletünk alapján fogunk eljárni."

Azt is megkérdeztük, hogy mi a helyzet az építési engedélyben feltételként szabott közterületre ültetett fákkal, de erre nem is válaszoltak.

photo_camera Itt még van egy körbekerített fa néhány hete.
photo_camera De ezt is kivágták.

A szomszédos önkormányzati telken is kijelöltek fákat kivágásra, de erről sem tudtak semmit az önkormányzatnál mondani. Kérdés, hogy egyáltalán minek van építési és engedélyeztetési hatóságra szükség, ha fogalmuk nincs, mi történik a kerületben. Válaszuk ugyanis így hangzik:

„Természetesen mindez [helyzet helyszíni szemlével történő tisztázása - a szerk.] vonatkozik a szomszédos ingatlanokon történt tevékenységekre is.”

Nagyon kíváncsian várjuk, mikor kerül esetleg ez a telek is eladósorba, és vajon ki lesz majd Szíjj László szomszédja.


Szerző: Bucsky Péter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.