Díjat nyert egy magyar természetfotós a National Geographic fotópályázatán

2016 december 10., szombat 16:49
73

A 128 éve alapított National Geographic minden évben megrendezi szokásos fotópályázatát. Idén négy kategóriában lehetett nevezni, mégpedig

  • tájképek,
  • állatportrék,
  • állatok akcióban,
  • ember és természet kapcsolata témakörökben.

Kudich Zsolt magyar természetfotós „Nagykócsagok” című képe az állatok akcióban kategóriában megszerezte a harmadik díjat. A képszerkesztőkből és független szakemberekből álló zsűri a képek kreativitását, felvétel minőségét, az ötlet és a tartalom eredetiségét vizsgálták.

Kudich Zsolt – Nagykócsagok Fotó: Zsolt Kudich

Kudich Zsolt fotója egy hideg janári napon, napfelkeltekor készült, és a nagykócsagok küzdelmét mutatja be.

„A fotó elkészítéséhez több napos tervezésre, három távirányítású fényképezőgépre és 1 hét alatt több, mint 11 ezer felvétel elkészítésére volt szükség. Napfelkelte előtt 2,5 órával kezdtük el összeállítani a közel száz alkotó elemből álló felszerelésünket. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy még teljes sötétségben komponáljuk meg az elképzelt és nagyon várt hajnali képet, hiszen pirkadat után már nem mutatkozhattunk a madarak előtt.”

– mondja az alkotó.

A fotó a Kis-Balatonnál, Balatonhídvégen készült és azért különleges, mert ezen a területen volt az utolsó menedéke a Magyarországon élő nagy kócsagoknak. 1921-ben életterük lecsapolása és vadászatuk miatt csak 20 pár élt belőlük Magyarországon, de a magyar természetvédelemnek köszönhetően ma már újra több mint ötezer él belőlük itthon.

Kudich Zsolt és Zsirmon Réka már 4 éve dolgoznak a nagy kócsagos fotósorozatukon, ami az elmúlt években több nemzetközi elismerést is kapott, például a Kaliforniai Tudományos Múzeum és a Londoni Természettudományi Múzeum zsűrijétől. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt