Gambia elnöke úgy döntött, hogy mégsem vesztette el a múlt heti választást

külföld
2016 december 10., 08:15

Annak ellenére, hogy a múlt pénteki választások után az országot 22 éve irányító Yahya Jammeh elnök elismerte a választási vereségét, most mégis visszautasítja az eredményt. Az 1994-es puccs óta hatalmon lévő Jammeht ellenzéki jelölt, Adama Barrow győzte le a szavazatok 43 százalékával.Yahya Jammeh - Fotó: AFP/Simon Maina

Az elnök most rendellenességekre hivatkozva új választásokat követel, de Barrow szerint ezzel csak árt a demokráciának. A választási eredményt december 5-én a választási bizottság is ellenőrizte, miután kiderült, hogy szabálytalanul számolták össze az egyik terület eredményeit. Ugyanakkor a bizottság szerint ez a hiba nem befolyásolta érdemben a választási eredményt.Adama Barrow, a múlt heti elnökválasztás győztese - Fotó: AFP/Dimitris Chantzaras / SOOCEnnek ellenére Jammeh most teljes egészében visszautasítja a választási eredményt. Most egy új és átlátható választást akar, amit már egy „istenfélő és független” bizottság fog lebonyolítani. Közben Barrow szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg vezetője, Ousman Badjie tábornok már hűséget esküdött az új elnöknek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.