Az Iszlám Állam visszafoglalta Palmürát

Kilenc hónappal azután, hogy a szíriai kormányerők orosz támogatással kiűzték őket onnan, az Iszlám Állam terrorszervezet katonái újból elfoglalták a szíriai Palmürát.

Bár az oroszok korábban azt mondták, a katonák azért vonultak vissza az ókori város külső részeire, mert több mint 60 légi csapást kellett mérni az ellenségre, ellenzéki és emberjogi aktivisták szerint az ISIS harcosai mára visszaküzdötték magukat a városba, meghátrálásra kényszerítve a kormányerőket.

Palmüra a márciusi felszabadítás után (Fotó: AFP / Stringer)

Az orosz védelmi minisztérium szerint a légi csapások több mint 300 ISIS-es katonát öltek meg, és 11 tankot és harci járművet semmisítettek meg. A szíriai kormányerők állítólag Aleppóból irányítottak át Palmürába katonákat.

Az Iszlám Állam az UNESCO kulturális világörökségi listájára 1980-ban felkerült Palmürát tavaly május óta tartotta ellenőrzése alatt, és ez alatt óriási károkat okoztak, míg a dzsihadistákat idén márciusban ki nem ebrudalták onnan. Csakhogy csütörtökön meglepetésszerűen támadást indítottak, és a jelek szerint 3 nap alatt visszafoglalták a várost. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.